Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Édes sütemények

Ünnepi zserbó recept – ahogy még a Nagyi készítette…

Zamat Zamat 2024.07.23.
Zserbó

Régen a zserbót zsírral készítették – mint annyi minden mást is, a tetejére pedig nem csokoládét kentek, hanem kakaós – ők úgy mondták: csoki – mázat. 


Ez aztán 1-2 óra alatt hűvös helyen megdermedt, szeletelni pedig vizes késsel lehetett. Minden vágás után éppen hogy bevizezték. 

 Hozzávalók: 


 Tésztához: 

  • 50 dkg liszt 
  • 5 dkg porcukor 
  • 20 dkg zsír 
  • 1 dl langyos tej 
  • 2 db tojás 
  • 1,5 dkg élesztő 
  • 2 csipet só 

 Töltelékhez: 

  • 20 dkg darált dió 
  • pici cukor a dió megszórásához, de e nélkül is elég édes lesz 
  • 40-50 dkg baracklekvár (ízléstől függ) 

 Tetejére:

  • 15-20 dkg étcsokoládé 
  • 1 evőkanál vaj, 

De ha igazán finomat akarunk készíteni, akkor cukormázzal csináljuk! 


A cukormázhoz szükséges:

  • 20-25 dkg cukor 
  • 5-6 evőkanál kakaó 
  • és kb. 10 dkg vaj,vagy margarin

A zserbó elkészítése:

Morzsoljuk bele az élesztőt langyos tejbe. A lisztet a csipetnyi sóval, zsírral alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a porcukrot (5 dkg), egy csipet sót, tojásokat és a tejben felfuttatott élesztőt. 


Vigyázzunk, ne legyen túl kemény a tészta. Ez után három részre osztjuk, és pár percig pihentetjük. Tej nélkül is készíthetjük, az élesztőt a liszttel elmorzsolva, ekkor viszont egy deci tejföllel dolgozzuk össze a tésztát. 


Mindhárom tésztacsomót kinyújtjuk tepsi méretűre, három egyforma vastagságú és méretű tésztalapot kapunk. 


Az elsőt beletesszük a tepsibe, rákenjük a baracklekvár felét, rászórjuk a diót és porcukrot.. Szurkáljuk meg a tésztát villával. (A porcukrot ízlés szerint adagoljuk.) 


Tegyük a tetejére a második lapot, megkenjük a baracklekvár másik felével, rászórjuk a maradék diót, és porcukrot.


Ezután szurkáljuk meg ismét villával a tésztát. Most rárakjuk a harmadik, utolsó réteget a tésztánkra, és ismét megszurkáljuk, így a keletkező gőz távozni tud belőle sülés közben. 


Az összeállított zserbót 40 percig hagyjuk pihenni szoba hőmérsékleten. A pihenő után 180 fokos sütőbe tesszük sülni 40 percre. 


Nem kell légkeverés, szebben sül a nélkül. Kivesszük a sütőből, és jön a hűlési folyamat – szoba hőmérsékleten. 


A tetejére vajjal olvasztott csokoládét teszünk, de régen erre cukor mázat használtak. 


A cukrot kevés tejjel, vagy vízzel addig forralták, míg hólyagosodni nem kezdett, és ha belemártották a kanalat, villát,kicsit  szálas lett.

Ekkor hirtelen beleöntötték a kakaóport, alaposan összekeverték, hűlés közben majd a vajjal alaposan elkeverték, ez után gyorsan a tésztára öntötték, és elsimították.

A csokoládémázat viszont nem forrón, hanem langyosan kenjük a süti tetejére, egyenletesen. Készíthetjük több rétegből is, arányosan növelve a hozzávalók adagját.


Ahány ház, annyi szokás, 3-6 lapos zserbó is létezik. Minél több laposra készítjük, annál finomabb – legalábbis egyesek szerint, nekem a három lapos az igazi.


Nem szabad vastagon kenni a lekvárt, mert elcsúsznak a lapok! Vizes késsel szeleteljük!

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Népszerű receptek

zöldborsós rizs
Zöldséges rizottó magyarosan
Köretek Retro receptek
A franciasaláta a zöldségek, alma, uborka, és majonézes öntet tökéletes kavalkádja
Tökéletes franciasaláta recept
Főételek
A rántott cukkini tökéletes nyári falatozni való, és egy kis öntettel is megbolondíthatjuk.
Rántott cukkini recept
Olcsó ételek
Csodálatos édes-savanyú sóskafőzelék, melyet gazdagíthatunk belefőzött tojással is.
Egyszerű sóskafőzelék receptje
Főételek
A francia lecsó, a ratatouille már kinézetében is franciás - elegáns, szinte formatervezett - az íze pedig csodás. Érdemes kipróbálni!
Ratatouille – francia lecsó recept
Főételek
A zöldborsófőzelék staubolva - ha főzelékeket nézzük - a legegyszerűbb elkészítési mód. Ráadásul finom.
Zöldborsófőzelék staubolva – nagyi módra
Nagyi receptjei
A dobos torta egy hatlapos piskóta csokikrémmel töltve, tetején karamellel. Elkészítése babrás, de könnyíthetünk rajta.
Dobos torta háziasan, egyszerűen
Sütemények
A máklepény lényegében kavart tészta. Dúsíthatjuk csokival, gyümölccsel, pudinggal, lekvárral, vagy ami kedvünk tartja.
Máklepény receptje
Sütemények

Hasonló receptek

babapiskóta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Cukrász piskóta – babapiskóta

Zamat Zamat 2025.04.07.
csokis fánk
DesszertekÉdes süteményekSütemények

Amerikai csokis fánk

Zamat Zamat 2025.05.05.
ökörszem
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Túrós ökörszem – karlsbadi túrós

Zamat Zamat 2025.06.12.
sportszelet
Édes sütemények

Igazi sportszelet recept

Zamat Zamat 2024.09.18.
gofri
Édes süteményekOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Bögrés gofri – gyors és egyszerű

Zamat Zamat 2025.03.13.
Diótorta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Nagyi féle rumos diótorta

Zamat Zamat 2025.05.21.
Ferdinánd kalács
Édes süteményekRetro receptek

Ferdinánd tekercs receptje

Zamat Zamat 2024.10.09.
puncsszelet
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Házi puncsszelet

Zamat Zamat 2024.09.28.
Szalakális édes pogácsa
Édes sütemények

Szalakális édes pogácsa receptje

Zamat Zamat 2024.07.29.
i
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up