Az opera szelet elkészítése bár időigényes, de a végeredmény kifejezetten ünnepi, csupa krém, maga a tökéletesség.
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 30 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor, vagy 1 vanília kikapart belseje
- 7 dkg vaj
- 30 dkg mandulaliszt
- 10 dkg búzaliszt
- 8 db tojásfehérje
Sziruphoz:
- 3 dl víz
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál nescafé
Csokis krémhez:
- 3 dl 30 %-os habtejszín
- 30 dkg étcsokoládé
- 7 dkg vaj
Kávés krémhez:
- 50 dkg vaj
- 40 dkg porcukor
- 2.3 evőkanál habtejszín
- 1 evőkanál nescafé
Csoki bevonat:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Opera szelet elkészítése:
A tojásokat felütjük, majd a vaníliával és a cukorral kemény habbá verjük. Ezután belekeverjük a konyhameleg vajat is.
A kétfajta lisztet összevegyítjük, majd lazán a habhoz keverjük, összeforgatjuk.
A tojásfehérjéket szintén kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojásos masszába.
Ezután a tésztát három egyenlő részre osztjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapon, vagy átlagos, alacsony szélű gáztepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük mindegyiket, 10-12 perc alatt.
Ezután porcukorral megszórt deszkára borítjuk őket sütőpapírral felfele, majd a papírokat akkor húzzuk le róluk, ha már meghűltek.
Elkészítjük a kávészirupot –
A cukrot a kávéval és a vízzel felforraljuk, majd takarékon főzzük nagyjából negyedórát, kicsit be fog sűrűsödni. Ekkor levesszük, és hűlni hagyjuk.
A csokis krémet is elkészítjük –
A tejszínt felmelegítjük, majd félrehúzzuk, és apróra törve hozzáadjuk a csokit, s átkeverjük, hogy sima krém legyen. Hagyjuk kihűlni, ekkor berakjuk a hűtőbe.
Ha már hideg, akkor habot verünk belőle. Legegyszerűbb, ha géppel dolgozunk. Habverés közben még hozzáadjuk a konyhameleg vajat is.
Most jön a kávés krém:
A hozzávaló vajat habosra verjük, hozzászitáljuk apránként a porcukrot is.
A tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk a kávéport, a vajas krémhez adjuk apránként, és szép simára dolgozzuk.
Összeállítjuk a süteményt –
Egy lapot tálcára rakunk, egy ecsettel végigkenjük a kávésziruppal, néhány percig várunk, majd a fele kávékrémet rásimítjuk.
Rárakjuk a következő lapot.
Ezt szintén megkenjük kávés sziruppal, majd pár perc után mehet rá a csokoládés krém, elsimítjuk.
Jöhet a harmadik tésztalap, s a megszokott módon megkenjük a sziruppal.
Kávés krémet kenünk rá, a maradék mind rámegy. Elsimítjuk, s tálcával együtt a hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjék.
Legalább egy órát legyen bent, a vége fele elkészítjük a csokibevonatot.
Mikróban, vagy gőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, átkavarjuk, majd a krémrétegre simítjuk.
Hűtőbe rakjuk, ott várja meg hogy szeletelhessük.
Ezt mindenképp forró vízbe mártott késsel tegyük.