Kukorica kása, polenta… – jó pár néven ismert. Ám egytől-egyig kukoricalisztből, zsiradékból készül vízzel, és sóval.
Alap étele volt ez egykor a szegényeknek, mára már különlegesség.
Hozzávalók:
- 25 dkg kukoricaliszt
- 5 dl víz
- egy kanálnyi zsiradék
- só mokkáskanálnyi
Kukorica kása elkészítése:
A vizet felforraljuk a sóval, majd mint a tejbegríznél a darát, szép lassan, folytonosan kevergetve a kukoricalisztet belecsurgatjuk. Sűrű kása lesz belőle.
Ha besűrűsödött, akkor a zsiradékot hozzáadjuk, és jól elkeverjük.
Ezután előveszünk egy tálat, sütőpapírral, vagy fóliával kibéleljük, beleöntjük a masszát, és megvárjuk míg megdermed. Ekkor zsiradékba mártogatott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a kásából.
Nagyon jó pörkölthöz, vagy finom sült húsokhoz.