A karfiol rendkívül sokféle módon elkészíthető zöldféle. Ezek közül a pörkölt recept nem annyira ismert. Fogyaszthatjuk tejfölösen, vagy anélkül.
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kanál zsiradék
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- só
- bors ízlés szerint
Karfiol pörkölt elkészítése:
A karfiolt először megmossuk, majd rózsáira szedjük. Ne hagyjunk hatalmas rózsákat, inkább kisebbek legyenek, mert finomabb lesz a pörkölt
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, aztán megdinszteljük.
Fűszerpaprikával megszórjuk, átkavarjuk, sóval-borssal, pici fokhagymával ízesítjük, aztán hozzáadjuk a karfiolt – megkavarjuk.
Kevés vizet öntünk hozzá, aztán lefedjük. Innentől nem kavarjuk, hanem ha szükségét érezzük az edényt fedővel együtt kicsit rázogatva érjük el, hogy le ne ragadjon.
Így pároljuk jó puhára.
Ha szeretjük, akkor tejföllel ehetjük.
Nagyon jó hozzá a galuska, rizs, a tarhonya, de akár a burgonya is.