A juhtúrós rakott krumpli igazi egytálétel, bár nem olyan ismert, mint közkedvelt társa. Ennél a fajtánál eredetileg nem használunk kolbászt. Persze ez nem jelenti azt, hogy aki szereti vele nem készítheti.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 közepes vöröshagyma
- 20 dkg juhtúró
- 2-3 dl tejföl
- 2 tojás nyersen
- 3-4 tojás keményre főzve
- 5 dkg vaj
- esetleg füstölt kolbász
Juhtúrós rakott krumpli elkészítése:
A burgonyát megfőzzük sós vízben héjában, majd ha kicsit hűlt, akkor meghámozzuk.
Kétféle elkészítési módja ismert.
Vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük, vagy szokott módon felkarikázzuk a krumplit.
Egy hagymát zsiradékon megpirítunk, s ezt összekeverjük a juhtúróval.
Egy tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk, majd az aljára elosztjuk a reszelt, vagy karikára vágott burgonya felét, majd rákenjük, ráhalmozzuk a hagymával elkevert túrót.
Erre karikára vágott tojást rakunk, s ha kolbászt is szeretnénk belesütni, akkor itt az alkalom.
Tetejére a burgonya másik fele került.
Ezután a két nyers tojást összekeverjük a tejföllel, és az egész tetejére borítjuk, elsimítjuk.
Vajat vagdosunk rá, majd előmelegített forró sütőben pirosra pirítjuk.
A sóval óvatosan bánjunk, mert a juhtúró alapból sós.