A humusz a csicseriborsóból készült ízletes krém, mely legjobban a mi májkrémünkre hasonlít – így nem csoda, ha kis hazánkban sok kedvelője akad.
Hozzávalók:
- 20 dkg csicseriborsó
- 1 egész citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanálnyi tahini paszta (szezámkrém)
- 4 evőkanálnyi olívaolaj
- só ízlés szerint
- őrölt chilipaprika – ízlés szerint
Humusz elkészítése:
A csicseriborsót vízbe áztatjuk nagyjából 2 egész órára. Ezután leöntjük róla a vizet, és sós vízben jó puhára főzzük.
Mikor megfőtt a csicseriborsó leszűrjük és a tahini pasztához adagoljuk.
A főzőléből fogjuk lazítani egy kevéssel, sóval, chilipaprikával és citromlével, no meg az összenyomott fokhagymával ízesítjük.
Jön hozzá az olívaolaj, és aprítóval pépesítjük.
Amennyiben túl sűrű, egy kis főzőlével, vagy olívaolajjal lazíthatunk rajta.
Tökéletes pitával, vagy pirítóssal.