Ez a fajta töltött káposzta az, amit az országban legáltalánosabban ismernek. Savanyú káposzta levélbe töltött, tejfölös.
Hozzávalók:
- 70-80 dkg hordós aprókáposzta
- 1 szép fej savanyú káposzta
- 1 kiló darált sertéshús – lehetőleg lapocka vagy más zsírosabb része
- 15-20 dkg rizs
- 1 szép fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma apróra törve
- 4 kanálnyi zsiradék
- 1 kisebb evőkanálnyi só
- mokkáskanálnyi őrölt bors
- evőkanálnyi fűszerpaprika
- tejföl
- húsleves, vagy leveskockából főtt lé
Hajdúsági töltött káposzta elkészítése:
Elkészítése rendkívül egyszerű.
A savanyú káposzta levelekről a vastagabb részeket levágjuk.
A nagy levelekbe töltjük a káposztát, az aprókat pedig majd a töltelékek alatt és felett megfőzzük.
A vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, borsót, sót hozzáadjuk az épp pirítás alatt lévő vöröshagymához, fokhagymához – akkor, mikor üveges. Megkeverjük, hogy egyenlően osztódjék el, de már le is húzzuk a tűzről.
Nagyon finom lesz, ha egy füstölt kolbászt is a töltelékek közé rakunk, vagy ha „bőrét” lehúzva lereszeljük, és egyszerűen a töltelékbe azt is beledolgozzuk.
Egy nagy fazekat kizsírozunk, aljára rakjuk az aprókáposztát, esetleg kockára vágott szalonnát, majd elkezdhetjük tölteni a káposztát.
A levelek aljára rakjuk a tölteléket, felsodorjuk, két oldalát benyomjuk.
Az edény aljára szépen, közepesen szorosan felsorakoztatjuk őket.
Tetejére aprókáposztát, és a belsejéből megmaradt leveleket rakjuk – akár felaprózva.
Felöntjük vízzel, forrás után takarékon, fedő alatt főzzük.
Forrástól számítva nagyjából 1 óra múlva készül el.
Tejfölösen fogyasztjuk.