A felhő kocka krémje, habja a felhő szeletet idézi, ám tésztája mézzel készül, ezért íze kicsit más, karakteresebb.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 evőkanál porcukor
- 1 db tojás
- 2 db tojás sárgája
- 1 csipet só
- 6 dkg vaj
- 3 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Krémhez:
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2-3 tojás sárgája
- 2 nagy evőkanál liszt
- 15-20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2-3 dkg vaj
- 1/2 liter 30 %-os habtejszín
- 1 evőkanál porcukor
Felhő kocka elkészítése:
A lisztet a porcukorral, sóval, szódabikarbónával és vajjal összekeverjük, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a tojás sárgáját, és a mézet is beledolgozzuk.
Enyhén lisztezett felületen két lapot nyújtunk belőle, majd sütőpapírral borított közepes tepsi hátulján 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsütjük őket, majd sima felületen hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet.
A pudingport a liszttel, tojással és egy pici tejjel simára keverjük, a többi tejet felrakjuk főni, és a pudingporos masszával, folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük.
Ha a krém meghűlt, akkor az egyik lapot a tepsibe helyezzük, a krémet a tetejére egyenletesen rákenjük.
A tejszínt egy kis cukorral kemény habbá verjük, a lekent krémre simítjuk, majd tetejére helyezzük a másik kisűlt tésztalapot lehetőleg felkockázva, így később könnyebb dolgunk lesz.
Egy éjszakára a hűtőbe helyezzük, ennyi idő alatt tökéletesen „összeérnek” az ízek.
Vizes késsel szeleteljük.
Fotó: Vankó S.né