Az ecetes krumplisaláta egykor a húsvéti asztal elengedhetetlen kelléke volt, hisz ízei tökéletes párost alkotnak a húsvéti sonkával.
Hozzávalók:
- 1 kg nem szétfővő burgonya
- 3-4 fej lilahagyma
- 3 evőkanál eceteszencia, vagyis 20 százalékos
- 2-3 evőkanál cukor
- só ízlés szerint – burgonya főzőlébe, salátalébe
- őrölt bors – ízlés szerint
- 1/2 fej közepes zeller
Ecetes krumplisaláta elkészítése:
Az egyenletes méretű, közepes burgonyát megmossuk, sós vízben puhára főzzük.
A zellert megtisztítjuk, kisebb szeletekre vágjuk, és azt is megfőzzük külön, kevés vízben.
Ha megfőtt a zeller, akkor leszűrjük, a krumplikat puhulás után kivesszük a vízből, hideg vízzel leöblítjük. Ezután megtisztítjuk, és szép, közepes vékony szeletekre vágjuk.
Ezután megtisztítjuk a lilahagymát, szép vékony szeleteket vágunk belőle, kicsit át is sózzuk.
Elkészítjük az öntetet. Lényegében salátalevet készítünk.
Összekeverjük a cukrot és az ecetet, pici sót rakunk bele, felengedjük annyi vízzel, hogy erőteljes ízeket kapjunk.
Egy tálba rétegezve lerakjuk a krumplit, hagymát, zellert, folytatva ismét a krumplival…
Mikor elfogyott az alapanyag, akkor a salátalével nyakonöntjük az egészet, majd néhány órára mehet a hűtőbe.
Ha nem egy étkezésnél fogyasztjuk, akkor ezt is – akárcsak majonézes társát – a hűtőben tároljuk.