A dobos torta elkészítése házi körülmények között kicsit időigényes, de van lehetőség a folyamat egyszerűsítésére, mégpedig a sütésnél.
Hozzávalók:
- 6 egész tojás
- 12 kanálnyi cukor
- 12 kanálnyi rétesliszt
- 1-2 vaníliáscukor – nem fontos
- 1/2 cs. sütőpor
- parányi só
Töltelékhez:
- 2 db 10 dekás étcsokoládé
- 20 dkg cukor
- 6 tojás
- 30-40 dkg vaj – helyettesíthető margarinnal
- 1/2 dl főtt feketekávé
Tetejére:
- 40 dkg porcukorból karamell
A dobostorta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket parányi sóval és a fele cukorral jó kemény habbá verjük.
A cukor másik felét a tojássárgákkal keverjük jó alaposan ki, fehéredésig.
A cukrozott tojásfehérje habot a tojássárgája krémmel összekeverjük lazán, hogy ne törjük össze, majd a lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk, bele, ebbe a masszába. Közben folyton keverjük, alulról felfele mozgatva, forgatva a masszát.
A sütőlapot, vagy alacsony peremű tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a massza felét rákenjük egyenletesen, és előmelegített sütőben, 180 fokon – nagyjából negyedóra alatt kisütjük.
A massza másik felével is ugyanígy járunk el.
Ezután hagyjuk őket hűlni kicsit, majd lefordítva őket, aláporcukrozva – lehúzzuk a sütőpapírokat.
Három-három egyenlő részre vágjuk a tésztákat.
Elkészítjük a krémet is.
A tojássárgákat a cukorral, és az étcsokoládéval – amit gőz fölött felmelegítettünk, állandóan kevergetve – ugyancsak a gőz fölött sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
Ezután a vajat habosra keverjük benne. Legjobb géppel dolgozni, sokkal könnyebben megy.
Ezután a piskóta lapokat megtöltjük – szépen egymásra rakva őket.
A felső lapot majd később rakjuk rá, először elkészítjük a karamellt.
A hozzá való cukrot a tűzhelyen felolvasztjuk, s addig kevergetjük, míg sima nem lesz, és szép, világos aranysárga. Nem szabad túlbarnítani, mert keserű lesz.
Még forrón bevonjuk vele a külön rakott – alatt sütőpapír van – piskóta szeletet.
Megvárjuk, míg picit hűl, majd vajas késsel – még langyosan, mikor nem szilárdult még meg egyforma szeleteket jelölünk ki rajta, fél mélyen, mint a karamell vastagsága.
Ezen a nyomon később könnyedén felszeletelhetjük majd.
Nem árt egy éjszakára pihenni rakni, mert ez a tészta szikkadtabb, mint az átlagos piskóta.
Ám hűtőbe ne tegyük, mert a karamell benedvesedik – párát kap.