A dobostorta sokunk kedvence, ám elkészítése elég időigényes, problémás. Ez a recept erre a gondra kínál megoldást.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1/2 csomag szalakáli
- 1/2 dl tej
Krémhez:
- 6 dl tej
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 nagy evőkanál liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1/2 dl fekete kávé, vagy nescafé 1 kis kanállal
Tetejére:
- 15 dkg cukor
Dobostorta takarékosan elkészítése:
A szalakálit tejjel összekeverjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgáját, majd a feloldott szalakálit, és az egészet összedolgozzuk.
Picit lerakjuk pihenni, addig elkészítjük a krémet.
A vajat nagyon alaposan kikeverjük habosra.
A tejet felrakjuk főni, szokott módon elkészítjük a pudingot, csak több cukrot adunk hozzá, és egy nagy kanál lisztet is, no meg egy kis feketekávét, vagy nescafét.
Míg kihűl, addig kavarjuk meg párszor. Mikor már hideg, akkor hozzákeverjük a habosított vajat is.
Az összegyúrt tésztát 8 részre osztjuk, mindegyikből egy gombócot gyúrunk, és tortaforma alján – melyre sütőpapírt helyeztünk pont lap méretűre nyújtjuk, majd pár perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük szép világosra. Mindegyiket sorjában óvatosan, sütőpapírral kiszedjük, majd sütjük a többit.
Ha már mindegyik meghűlt, akkor egyet tálcára rakunk, a krémmel megkenjük, majd megy rá a többi lap ugyanígy.
A végén a torta oldalát is bekenjük a krémmel.
Tetejére karamellt készítünk, szép világosra, ráöntjük, gyorsan elsimítjuk, majd a későbbi szeletek helyét vajba mártott forró késsel bejelöljük, belenyomjuk a kést egyforma távolságra.
Egy éjszakára pihentetjük, az alatt a tésztája megpuhul.