A daramorzsa, más néven császármorzsa, vagy smarni egy tojás alapú édesség, melynek több elkészítési módja ismert.
Hozzávalók:
- 1 db 2,5 dl-es pohár, vagy bögre
- 1 bögre búzadara
- 2 bögre tej
- 2-3 db tojás
- 1/2 bögre porcukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 2 evőkanál zsiradék
- kis csipet só
Daramorzsa elkészítése:
A búzadarát először leöntjük a tejjel, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a fele porcukrot, összekeverjük.
A tojások fehérjét pici sóval kemény habot verünk, és hozzákavarjuk lazán az elegyhez, ezután lerakjuk pihenni – akár a hűtőben.
Egy nagy serpenyőben zsiradékot hevítünk, majd állandó keverés mellett beleöntjük a daramorzsa alapot. Kanállal kavargatjuk, vagdossuk közben, s addig sütjük, míg meg nem pirul.
Legfinomabb sárgabarack lekvárral, de kedvünk szerint fogyaszthatjuk.
A morzsát a pirulási időszakra sütőbe is rakhatjuk 180 fokra, időnként átrázva, átkavarva.