A krumplis smarni a szegény emberek császármorzsája volt. Vagy krumplival és kevés tojással készítették, de megesett, hogy tojás nélkül.
Ugyanúgy ehetjük sósan, édesen, lekvárosan, mint az eredetit.
Hozzávalók:
- 2 rész burgonya főve, törve
- 1 rész liszt
- kis csipet só
- 1-2 kanál zsiradék a pirításhoz
- lekvár, cukor a fogyasztáshoz
- esetleg 1-2 tojás
Krumplis smarni elkészítése:
A megfőtt burgonyát áttörve, meghűlve összekeverjük a liszttel, pici sót szórunk hozzá, rakhatunk bele egy-két tojást is, jól összedolgozzuk, hogy ne legyen nyálkás.
Ezután serpenyőben zsiradékot hevítünk, a masszát belerakjuk, és időnként átkavarva, igazgatva, darabosra sütjük, pirítjuk.
Ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint a tiszta tojással készültet.