Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Nagyi receptjeiRetro receptek

Hogy lesz lágy a tojás, mennyit főzzük, ha keményre van szükség?

Zamat Zamat 2025.03.05.
főtt tojás

Lágy tojást főzni nem olyan egyszerű, mint amikor hirtelen nekibuzduláskor gondolnánk.

Jön a nagy dilemma, hogy ok, mondjuk három perces, de mit csináljak, ha hűtőből vettem ki, vagy egyáltalán honnan számítsam az időt?

És persze lágy- és lágytojás között is van különbség.

 Főtt tojáshoz legjobb az átlagos méretű tojás.

Hűtőből kivett tojást hideg vízbe rakjuk főni, és a víz felforrásától számítjuk a főzési időt.

Ha a tojás nem hideg, akkor forró vízbe merítjük, (akár) s már ketyeghet is az óra…


 Feltesszük a vizet forrni. Annyi vizet rakjunk bele, hogy a tojás teljes egészében bele tudjon merülni. Belerakjuk a leöblített tojásokat, ha a hideg hűtőből vettük elő, ecetezzük, vagy sózzuk a könnyebb hámozhatóság kedvéért, és várunk.

Várunk addig, míg fel nem forr a víz. Innen számítjuk az időt.

 Van 2 perces, nagyon-nagyon híg tojás – ennek a fehérje nagy része már kemény, de még van kocsonyás anyag, a sárgája pedig folyós, méghozzá nagyon.  

A 3-4 perces tojás a klasszikus híg tojás. A 3 percesnél a fehérje már kemény, de a sárgája még teljesen híg. A négy percesnél pedig a fehérje kemény, és a sárgája is már krémesebb.  

Hat perces tojást akkor készítünk, mikor arról álmodozunk, hogy a fehérje kemény legyen, a sárgája nagy része is, de sárgájának a belsejében legyen még egy parányi krémes, folyékony rész.  

A 8 perces főtt tojás már teljes egészében kemény. A sárgája még krémesebb, nem töredezik, de tökéletesen megfőtt. Sárgája teljes egészében sárga, sehol egy kis elszíneződés, a fehérje meg természetesen kemény és fehér.  

10 percesként szintén teljesen kemény tojásról beszélhetünk, de itt már nem csak a fehérje, hanem a sárgája is kemény teljesen.

Ennél hosszabb időre nincs szükség, ha mégis túlfőzzük, akkor az simán megállapítható. Nem az ízéből, hisz semmiféle befolyással nem bír, de a fehérje melletti sárgája rész már zöldes árnyalatúvá válik. Ám attól még ehető.

Ha húsvéti kemény tojást készítünk, akkor a sonka leöntött főzőlevébe rakjuk fel a tojást főni (egy részébe). Sokkal finomabb lesz, mint a sima vízben főtt, és könnyen „hámozható is” – Viszont jó tudni, hogy az így főzött tojás nem festhető, hisz külseje kissé zsíros.

Fotó: Youtube

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékpraktikákretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Döbrögi batyuja

Zamat Zamat 2025.03.04.
rostélyos
HúsételekRetro receptek

Eszterházy rostélyos

Zamat Zamat 2024.09.16.
diós pöfeteg
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Diós pöfeteg

Zamat Zamat 2025.02.25.
vesevelő
Nagyi receptjeiRetro receptek

Vesevelő tojással, vagy anélkül

Zamat Zamat 2024.11.18.
lekváros papucs
Retro receptekSütemények

Szilvalekváros papucs recept

Zamat Zamat 2024.10.28.
sakktorta
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Sakktorta – egyszerűbb, mint gondolnád

Zamat Zamat 2025.03.06.
krémes süti
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Diós mézes krémes süti

Zamat Zamat 2025.03.18.
húsleves
HúslevesekNagyi receptjeiRetro receptek

Húsleves, csontleves gyógyító ereje

Zamat Zamat 2025.03.05.
pillecukor
Retro receptek

Pillecukor házilag

Zamat Zamat 2024.11.18.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up