Lágy tojást főzni nem olyan egyszerű, mint amikor hirtelen nekibuzduláskor gondolnánk.
Jön a nagy dilemma, hogy ok, mondjuk három perces, de mit csináljak, ha hűtőből vettem ki, vagy egyáltalán honnan számítsam az időt?
És persze lágy- és lágytojás között is van különbség.
Főtt tojáshoz legjobb az átlagos méretű tojás.
Hűtőből kivett tojást hideg vízbe rakjuk főni, és a víz felforrásától számítjuk a főzési időt.
Ha a tojás nem hideg, akkor forró vízbe merítjük, (akár) s már ketyeghet is az óra…
Feltesszük a vizet forrni. Annyi vizet rakjunk bele, hogy a tojás teljes egészében bele tudjon merülni. Belerakjuk a leöblített tojásokat, ha a hideg hűtőből vettük elő, ecetezzük, vagy sózzuk a könnyebb hámozhatóság kedvéért, és várunk.
Várunk addig, míg fel nem forr a víz. Innen számítjuk az időt.
Van 2 perces, nagyon-nagyon híg tojás – ennek a fehérje nagy része már kemény, de még van kocsonyás anyag, a sárgája pedig folyós, méghozzá nagyon.
A 3-4 perces tojás a klasszikus híg tojás. A 3 percesnél a fehérje már kemény, de a sárgája még teljesen híg. A négy percesnél pedig a fehérje kemény, és a sárgája is már krémesebb.
Hat perces tojást akkor készítünk, mikor arról álmodozunk, hogy a fehérje kemény legyen, a sárgája nagy része is, de sárgájának a belsejében legyen még egy parányi krémes, folyékony rész.
A 8 perces főtt tojás már teljes egészében kemény. A sárgája még krémesebb, nem töredezik, de tökéletesen megfőtt. Sárgája teljes egészében sárga, sehol egy kis elszíneződés, a fehérje meg természetesen kemény és fehér.
10 percesként szintén teljesen kemény tojásról beszélhetünk, de itt már nem csak a fehérje, hanem a sárgája is kemény teljesen.
Ennél hosszabb időre nincs szükség, ha mégis túlfőzzük, akkor az simán megállapítható. Nem az ízéből, hisz semmiféle befolyással nem bír, de a fehérje melletti sárgája rész már zöldes árnyalatúvá válik. Ám attól még ehető.
Ha húsvéti kemény tojást készítünk, akkor a sonka leöntött főzőlevébe rakjuk fel a tojást főni (egy részébe). Sokkal finomabb lesz, mint a sima vízben főtt, és könnyen „hámozható is” – Viszont jó tudni, hogy az így főzött tojás nem festhető, hisz külseje kissé zsíros.
Fotó: Youtube