Csodálatos hajdúsági orjaleves

Az orjaleves egykor a disznótorok egyik fő fogása volt, mára inkább ünnepli első fogás. Nem véletlen, hisz rendkívül finom.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csontos tarja
  • 1 tarja, vagy karaj húsos csont
  • 4-5 sárgarépa
  • 3-4 petrezselyem gyökér
  • 1 közepes zeller
  • 1 közepes karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 szem bors
  • 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
  • 1 evőkanál só
  • néhány levél petrezselyemzöld

Orjaleves elkészítése:

Az orját a húsos csonttal együtt felrakjuk főni. Annyi vizet rakjunk rá, ami teljesen elfedi.
Mikor felforrt, akkor leszedjük a habját, és a tűzhelyet takarékra állítjuk.
Mehet bele a bors és a só is.

Míg fő, addig megtisztítjuk a zöldséget, megmossuk, daraboljuk. Nem kell kockára, vagy karikára vágni.
1-2 óra alatt nagyon lassan készre főzzük.

Ha már majdnem puha a hús, akkor hozzáadjuk a zöldségeket.
Ha megfőtt a leves, akkor a zöldséget és csontot, húst kiszedjük belőle, majd magát a levest átszűrjük, hogy szép tiszta legyen.
Előtte hagyjuk egy kicsit állni, könnyebb dolgunk lesz

Pótoljunk annyi vizet, amennyit elfőtt, hozzáadjuk a szerecsendiót, a petrezselyemzöldet egészben, és készre főzzük pár perc alatt.

A tésztát lehetőleg külön főzzük hozzá. Régen csigatésztával készítették, de persze mindenféle levestésztával kiváló.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍