Régen gyakran főztek gyöngytyúk levest, bár kevésbé mutatós húsa, mint a tyúké, ám íze kárpótol.
Hozzávalók:
- 2 db gyöngytyúk (kisebb, mint a házityúk)
- 4-5 db sárgarépa
- 3-4 petrezselyem zöld
- 1 db zeller
- 1 db közepes karalábé
- 1 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- néhány szál petrezselyem zöld
- 10 szemes bors
- 1 evőkanál só
Gyöngytyúk leves elkészítése:
A gyöngytyúkot feldaraboljuk, fazékba rakjuk, majd felöntjük vízzel.
Felöntjük vízzel, felrakjuk főni.
Ha már forrna, akkor levesszük takarékra, és fedő alatt főzzük, de egy kis rést hagyjunk neki.
A zöldséget megtisztítjuk feldaraboljuk.
Majd ha a hús félfővésében van, akkor bezöldségeljük, és jó lassan főzzük tovább, akár még 3-4-5 órát is főhet, a lényeg hogy csendesen.
Ha a hús már megpuhult, akkor megkóstoljuk, utánafűszerezzük.
A végén kiszedjük a húst és a zöldségeket egy tálba, a levest pedig pár perc pihenő után leszűrjük, majd levestésztát főzünk.