Az omlós meggyes pite kellemesen fanyar, mégis édeskés ízével elhozza konyhánkba a nyár üzenetét. Ez az a sütemény, mellyel biztos a siker…!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj, margarin, vagy 20 dkg zsír
- 7 evőkanál cukor
- 1 tojássárga
- 1 egész tojás
- 2 dl tejföl – lehetőleg 20 %-os
- 1 csomag sütőpor
- 1 kg magozott meggy kinyomkodva
- 2-3 evőkanál őrölt dió
- 3-4 evőkanál kristálycukor
- 1-2 marék zsemlemorzsa, vagy búzadara
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj
Omlós meggyes pite elkészítése:
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Hozzákeverjük a cukrot, a tojásokat, és a tejföllel együtt kidolgozzuk.
Ha összeállt, rugalmas tésztánk van, akkor legalább egy órára lefedve hűtőbe rakjuk.
A meggyet előkészítjük, kinyomkodjuk, majd a hűtőből kivett tésztát ketté vágjuk, külön-külön tepsi méretű lapot nyújtunk belőle.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, egyik lapot belehelyezzük, megszórjuk a lapot zsemlemorzsával, vagy búzadarával, majd mehet rá egyenletesen a meggy, ráhintjük a diót, arra a cukrot, majd lefedjük a másik tésztalappal. Széleit körbenyomkodjuk.
A tojásfehérjét fellazítjuk villával, majd átkenjük a tészta tetejét.
Várunk pár percet, hogy a fehérje szikkadjon, majd viszonylag sűrűn villával a tészta tetejét végig szurkáljuk.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg nagyjából félóra alatt.
Ha kihűlt, akkor szeleteljük.