A besamel mártás jól használható különböző rakott ételeknél, de szószok, mártások alapja is lehet. Jól elkészítve néhány napig hűtőben is tárolható.
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 4 dl tej
- mokkáskanál só (vagy több)
- szerecsendió éppen hogy
Besamel mártás elkészítése:
A besamel mártás attól függően készítjük hígabbra, vagy sűrűbbre – milyen ételhez akarjuk használni. Ha például egy rakott ételhez használjuk, akkor sűrűbbre készítjük. Ilyenkor kevesebb tejet teszünk hozzá. De persze több vajjal és liszttel is dolgozhatunk.
A fele vajat felhevítjük, de csak módjával, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk belőle mérsékelt tűzön. Ezután forró tejjel (fontos!) felengedjük úgy, hogy közben folyamatosan keverjük habverővel mindaddig, míg kellően be nem sűrűsödik. Jó, ha szűrőn keresztül leszűrjük, majd a tetejére ráaprítjuk a maradék vajat.
Hűtőben néhány napig tárolható.