A vöröslencse főzelék egy könnyen emészthető, kellemesen üdítő főzelékféle, mely mediterrán jellegénél fogva igazi nyári étel, finom sültekhez való.
Bár sokan áztatják a lencsét főzés előtt – erre nincs szükség. A hagyományos, barna lencse is megpuhul egy óra alatt, a vöröslencse még lágyabb.
Hozzávalók:
- 1/4 kg vöröslencse
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 evőkanálnyi olaj – lehet olíva is
- 2.3 mentalevél apróra vágva
- 1 csapott evőkanálnyi liszt
- 1 evőkanálnyi sűrített paradicsom
- só ízlés szerint
- fehérbors – ízlés szerint
Vöröslencse főzelék elkészítése:
A lencsét alaposan megmossuk, majd feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a fővő vöröslencséhez adjuk, majd az egészet puhára pároljuk fedő alatt.
Az olajat egy edényben felforrósítjuk, és a mentalevelet pillanat alatt megfuttatjuk benne, ezt aztán liszttel meghintjük, pirítunk rajta, aztán kevergetve hozzáadjuk a paradicsompürét. Barnásra sütjük, de nem égetjük.
Ezután a lencsét a levével együtt ráöntjük, fűszerezzük sóval-borssal, és besűrítjük.
Nem kell neki, csak néhány percnyi forralás.