A zöldborsófőzelék tejfölösen az egyik eredeti elkészítési mód – egykor lisztszórással, és rántással-habarással főzték. Most ez utóbbi recepttel ismerkedünk meg.
Hozzávalók
- 1/2 kg zöldborsó (tisztítva)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanálnyi cukor
- só kiskanálnyi
- 1 evőkanálnyi zsiradék
- 2 kanálnyi liszt
- 1 pohár tejföl, vagy tejszín
Zöldborsófőzelék elkészítése:
A petrezselyemzöldet leöblítjük, majd apróra vágjuk.
A borsót forrásban lévő sós vízbe szórjuk, amit cukorral is ízesítettünk. Nem sokkal, csak egy picivel. Víz viszonylag kevés kell, nagyjából dupla annyi, mint a borsó, mivel a főzelék sűrűségát jelen esetben inkább a zöldségnek kell adnia.
Közben elkészítjük a rántást.
Egy lábasban zsiradékot hevítünk, beleszórjuk a lisztet és szép, világos rántást készítünk.
Ha elkészült, akor félrehúzzuk, belekeverjük a petrezselyemzöldet, pici hideg vízzel, kikavarjuk.
Ekkor hozzáadjuk a tejfölt, vagy tejszínt, majd felengedjük egy kis forró főzőlével.
Ezzel is kavarjuk, majd mehet a borsóhoz, s folytonos kavarás mellett készre főzzük. Nem kell sokáig forralni, mert a tejföl kicsapódik.
Tükörtojással tökéletesen kiegészítik egymást, de illenek hozzá a sült húsok, sült virsli, de akár a vagdalt is.