A zalai borítós egy kifejezetten tartalmas egytálétel, ízre talán legjobban a töltött káposztához hasonlít, és ez bizony nagy előny…
Hozzávalók:
- 10-12 db savanyú káposzta levél
- 70 dkg sertéslapocka darálva
- 1 szép, nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- 1-2 szelet füstölt szalonna
- fél teáskanálnyi bors
- 1 evőkanálnyi liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálnyi sűrített paradicsom
Tésztájához:
- 1/4 kg liszt
- 2 egész tojás
- 2 dkg vaj
- só jó csipetnyi
- 1 kis pohárnyi tejföl
- vaj 5 dkg
- 3 egész tojás
Zalai borítós elkészítése
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, szalonnát kiszedjük, a zsírját pedig a másik zsírhoz adjuk – az egészet felhevítjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, lebölítjük felaprózzuk, majd a felhevített zsiradékhoz adjuk. Megpirítjuk.
A húst vékony csíkokra vágjuk, vagy darálthúsként rakjuk a megpirított hagymához.
Jöhet a fűszerezés. Sóval, borssal, fokhagymával elkeverjük, s ekkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is.
Megpároljuk az egészet.
Ha a levét már elfőtte, akkor egy kis liszttel meghintjük, pirítunk rajta együtt, majd felengedjük egy kis vízzel.
Puhára pároljuk takarékon.
Egy kis lisztet sóval kis vajjal és 2 tojással összegyúrjuk, aztán pedig jó alaposan kinyújtjuk. Ujjnyi csíkokra vágjuk, majd forró, sós vízben kifőzzük.
Leszűrjük, lecsurgatjuk.
Ezután a vajat a tojássárgákkal együtt alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, megsózzuk, mehet bele a megpárolódott hús, a tészta is.
A tojások fehérjét felverjük habnak, és ezt is a masszához keverjük óvatosan, hogy minél kevésbé törjük.
Egy lábast, vagy tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, és az alját és körbe az egészet szépen beborítjuk vele az edényt. Erre a káposztalevelek felét használjuk el.
Ekkor a tésztás-húsos keveréket beleöntjük, elsimítjuk a tetejét, mehetne rá egy decinyi fehérbor, de ez elhagyható.
Tetejét a maradék káposztalevelekkel betakarjuk.
Előmelegített, 180 fokos sütőben jó félórát sütjük.
Mikor elkészült, akkor tálra borítjuk – innen a neve.
Kis hűlés után jól szeletelhető, legjobb tejföllel.