A vizes uborka télire eltevése rendkívül egyszerű. Semmivel sem igényel több tapasztalatot, mint a kovászos készítése. Ráadásul a végeredmény íze is azonos.
Hűvös kamrában egészen január végéig fogyasztható.
Hozzávalók:
- uborka,
- kapor,
- torma,
- bors,
- fokhagyma,
- tárkony,
- só
- mehet bele meggylevél
- szőlőlevél
- esetleg csípős paprika is – ízlés szerint
Vizes uborka elkészítése:
1 liter vízhez hozzáadunk 2 dkg sót, 5-6 szem egész borsot, majd forrástól számítva főzzük 10 percen keresztül. (3 literes üveghez kb. 1,5 liter felöntő lé szükséges.)
A felöntő lé mennyisége függ az üveg nagyságától az uborkák méretétől, és az üvegbe kerülő uborkák mennyiségétől is.
A kovászos uborkához hasonlóan az üveg aljára teszünk kaprot, fokhagymát (3-5 szemet ízlés szerint) és feltöltjük az uborkákkal, amelyeket nem muszáj középen kettévágni, viszont nagyon alaposan meg kell őket mosni és lecsepegtetni.
Az uborkák közé tesszük a tormát, a tetejére a tárkonyt.
A lehűtött de még langyos lével felöntjük az üvegben elhelyezett uborkákat, tetehlre tányért helyezünk, majd hűvös helyre – pl. spájzba – állítjuk.
Alá is tányért rakunk, hogy a forrás során esetlegesen kifolyó levet felfogja.
Mikor a forrás befejeződött – 5-6 nap – az üvegeket légmentesen lezárhatjuk.
Általában 5-6 nap múlva ehető, hűvös helyen januárig is eláll.
Leve értékes (probiotikum) és nagyon finom, nem túl savanyú, jól iható.