Ennek a tartósításnak rendkívül sok módja ismert, most az egyik legegyszerűbbet közöljük. Ha valaki szereti a kovászost – itt az alkalom.
Ezzel a módszerrel télen is asztalra kerülhet.
Hozzávalók:
- 1 csomag kapor
- 1 szál torma
- ha még van éretlen szőlő
- lényegében bármilyen fűszert hozzárakhatunk, amit kedvelnk
- liter vizenként 3 dkg só
- uborka
1 liter víz nagyjából 2 kg uborka elrakására elegendő
Fermentált uborka elkészítése:
Átlagos, nagyjából azonos méretű uborkákat válogassunk ki.
Fontos, hogy azok frissek legyen.
Jól mossuk meg őket több lében.
A kaprot is megmossuk, lecsöpögtetjük, a tormát megtisztítjuk, negyedeljük hosszában.
Minden összetevőt megmosunk.
Az uborkákat függőlegesen az üvegbe rakjuk, középre benyomjuk a zöldségeket, és a fűszereket.
Rakhatunk bele bármit, amit szeretünk – csípős paprikától a szemes borsig.
Felforraljuk a vizet – mint már említettem – egy liter vízre 2-3 dkg sót számítva.
A vizet utána lehűtjük, majd az uborkákra merjük.
Ezután tányérrel lefedjük a tetejét, és meleg – árnyékos helyre rakjuk. Nem kell megijedni – ki fog forrni. A forrás nagyjából 4-5 napig fog tartani.
Addig hagyjuk így, míg zavaros, utána jól lezárjuk, és a hűvös kamrába állítjuk.
Január-februárig tökéletes csemege.