Vegyes vágott savanyúság az egyik legkedveltebb téli finomságunk. Sokféle zöldségből készítjük, ezért már önmagában is változatos.
Hozzávalók:
- 1 kg uborka
- 1 kg fehér káposzta
- 1 kg zöld paradicsom
- 1 kg zöldpaprika
- 1 kg piros paprika
- 1 kg hagyma
Vegyes vágott elkészítése:
A káposztát vékonyra gyaluljuk, vagy vágjuk, a többi hozzávalót pedig karikázzuk.
Ezután kilónként 3 dkg sóval összekeverjük, s lerakjuk pihenni.
Legalább néhány órát békén hagyjuk, de nyugodtan folytathatjuk másnap a munkát, jót tesz neki.
Ezután üvegekbe rakjuk, de ne túl szorosan.
Ecetes felöntőlevet készítünk 1 liter vízhez 3,3 dl 10 százalékos ecetet adunk, és 2 kanálnyi cukrot.
Ezt felforraljuk, majd ha hűlt egy kicsit, akkor a vegyes vágottra öntjük. Nem zárjuk le véglegesen, mert másnapra leapad a lé – ekkor feltöltjük még.
Immár szorosan lezárható, és ha meghűlt, akkor a kamrapolcra állíthatjuk.