A vegyes vágott savanyúság egy – változatosságánál fogva – egy nagyon jó ízű finomság, érdemes vele bajlódni, mert bármilyen alkalomra megfelel.
Hozzávalók:
- 4 kg fehér káposzta
- 1/2 kg vöröshagyma
- 1,5 kg zöldpaprika
- 1 kg piros paprika
- 1,4 kg uborka
- 1 kg zöldparadicsom
- 1 sárgarépa megtisztítva
Vegyes vágott savanyúság elkészítése:
A paprikát, paradicsomot, hagymát karikára vágjuk, a káposztát és az uborkát legyaluljuk, majd besózzuk. Nyugodtan rakjunk rá legalább 10 dkg sót.
Állni hagyjuk fél napot, majd kinyomkodjuk a levét.
Üvegekbe rakjuk a kinyomkodott savanyúság alapot, tetejére piros paprikát, sárgarépát rakunk, és a következő lével öntjük le:
- 1/4 rész ecet
- 3/4 rész víz
- literenként 4 mokkáskanálnyi cukor
- só annyi, hogy érezni lehessen rajta
- 2-3 szem szegfűszeg,
- szemes bors literenként 3-4
- boróka literenként 2-3
- 2 babérlevél
- 1 darabka torma
- s összekötve egy csomó kapor
Ezt az egészet felforraljuk, lehűtjük, majd a salátára öntjük.
Ezután az üvegeket légmentesen lezárjuk, és a savanyűságot a kamrapolcra állítjuk.
Jelen esetben a tartósítószer az ecet lesz.