A vadas mártás egy savanykás, tejfölös, rendkívül karakteres mártás a benne lévő zöldségektől, és persze a hústól.
Legtöbbször persze nem vaddal készítjük, jó marhával, nyúllal. Van, aki sertéssel készíti mustárral jól „bepácolva”. De jó hozzá akár nyelv is.
Hozzávalók:
- 2-3 sárgarépa
- 1-2 petrezselyemgyökér
- 1 közepes vöröshagyma
- 15 szem fekete bors
- 1 szem szegfűbors
- 1-2 babérlevél
- egy darabka citromhéj
- 1/2 dl borecet – rendes ecet is megteszi
- 2-3 kanálnyi liszt
- kanálka kristálycukor
- 1-2 kanál mustár – ízlés szerint lehet több is
- 1 kis pohárnyi tejföl
Vadas mártás elkészítése:
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, hozzáadjuk a borsot, szegfűborsot, babérlevelet gézbekötve, vagy fűszertojásban. Egy kis darab citromhéj is mehet bele.
Ezeket forró vízzel leöntjük, majd jó puhára főzzük.
Ezzel a forró lével öntjük le a húst, amit majd vadasan akarunk elkészíteni, majd a levet egy napig hideg helyen rajta hagyjuk.
Másnap aztán felrakjuk főni, aztán ha a hús megfőtt, akkor kivesszük a pácléből.
Lisztből és zsiradékból rántást készítünk, a végén pici cukrot is pirítunk bele.
A húst kivesszük, a fűszertojást szintén – ez utóbbira már nincs szükség.
A páclét leszűrjük, áttörjük villával, majd visszarakjuk a lébe.
A rántással aztán besűrítjük, felfőzzük. Adunk hozzá mustárral kikevert tejfölt, ízesítjük még ha szükséges, de csak egy pillanatig forraljuk.
Zsemlegombóc, nokedli, tészta illik hozzá.