A töltött tök – főleg nyáron – nagyon finom húsétel – felfoghatjuk egytálételként is, főleg ha mártást is készítünk hozzá.
Hozzávalók:
- 2 db közepes tök
- 5-6 evőkanálnyi zsiradék
- 60 dkg darálthús
- 4 evőkanálnyi rizs
- 2 tojás
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- 2 evőkanálnyi finomliszt
- 1 csokor zsenge kapor
- fél liter húsleves, vagy leveskockából készült lé
- só
- bors
- őrölt bors
- tejföl egy kis pohárral
Töltött tök elkészítése:
A húst – ne legyen túl száraz – ledaráljuk, majd néhány kanálnyi zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, s utána a húst is átpirítjuk rajta.
A lényeg, hogy közben morzsalékosra essen szét, ne legyenek nagy darabok benne.
Annyira pirítsuk, hogy még véletlenül se maradjon közte nyers hús.
A rizst megmossuk, aztán egy kis vízben félig megfőzzük, majd ha kicsit húlt, akkor a darálthúshoz keverjük.
Fűszerezzük a paprikával sóval, borssal. Átkeverjük, majd kicsit lerakjuk hűlni.
Addig a tök legvégét levágjuk. Le is hámozhatjuk, ez rajtunk múlik. Ha nem túl nagyok, akkor akár maradhat is egyben – feltéve, ha egy ember megbirkózhat velük.
Magját eltávolítjuk
Töltés előtt a húst elkeverjük a tojással, majd a tökökbe töltjük.
Egy tűzálló tálat, vagy tepsit kikenünk zsiradékkal, s ráállítjuk a tököket.
Sütéskor tejföllel, vagy paprikás mártással öntjük le – melyet így készítünk.
Egy kis zsiradékon megpirítjuk a lisztet, hozzákeverünk egy kis fűszerpaprikát, majd felöntjük húslével. Nyugodtan lehet sűrűbb a mártás, mert sütés közbena tök úgyis levet enged.
Előmelegített sütőbe rakjuk 180-200 fokon. Első negyedórában letakarjuk, aztán pedig pirítunk rajta egyet.
Ha lehámoztuk, akkor ferdén elvágva tálalhatjuk. De akár így, akár úgy készítettük – nagyon finom kapormártással.