A töltött karalábé millió fajtája ismeretes manapság, ez a recept még az eredeti ízesítés – egyszerű, tejfölös főzelék, semmi flanc.
Hozzávalók:
- 8-10 kisebb karalábé
- 1/4 kg darált lapocka
- 5 dkg rizs
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- 1 kis vöröshagyma nagyon apróra vágva
- 1 tojás
- 1-2 dl tejföl
- 1 evőkanálnyi liszt
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- zöldpetrezselyem egy szép csokorral
- 1 -2 mokkáskanálnyi cukor
Töltött karalábé elkészítése:
A nyers karalábét meghámozzuk, belsejüket karalábévájóval, vagy kiskanállal kivájjuk.
A darált húst a rizzsel, tojással, sóval, borssal, hagymával és a tojással összedolgozzuk. Ezután a tölteléket a kivájt karalábét belsejébe töltjük jó háromnegyedig.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsiradékot, belerakjuk a kivájt karalábét, sóval, cukorral ízesítjük.
Kevergetve megpároljuk, aztán jöhetnek hozzá a megtöltött karalábék, melyet aztán vízzel, fedő alatt puhára párolunk.
Néha nézzünk rá, nehogy odatapadjon.
A karalábékat kiszedjük, tálra rakjuk, majd az edényben lévő karalábét behabarjuk lisztes tejföllel.
Csak addig forraljuk, míg egy kicsit besűrűdik.
Ha elkészült, akkor a karalábékra öntjük. Meghinthetjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, de akár ezt a karalábéfőzelékbe is belefőzhetjük.