A tepsis krumpli az egykori paraszti étkezés alap pillére volt. Egyszerű elkészítése, tápanyagban tartalmas volta a nagy munkák idején nélkülözhetetlenné tette.
Mára flancosabb változata is vannak, minden jóval megpakolva. Van ahol rengeteg hagymát karikáznak alá, van ahol sonka, vagy tarjaszeletekkel turbózzák, az alap a füstölt szalonna volt, az is fergeteges ízt kölcsönöz az alatta piruló krumplinak.
Hozzávalók:
- 2,5 kg burgonya
- 40-50 dkg füstölt, esetleg húsos szalonna
- 1/2 kg lángolt kolbász (ha nagyon laktatósat akarunk)
- 3-4 fej vöröshagyma ha már kolbászt is raktunk
- só
- őrölt bors
- tepsi kikenéséhez zsír
Tepsis krumpli elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk.
A szalonnát felszeleteljük, kakastaréjra bevagdossuk.
A tepsit rendesen kizsírozzuk, alulra helyezzük a krumplikarikákat, sózzuk, borsozzuk. Ráfektetjük sorban a szalonna szeleteket.
Ha hagymásan, kolbászosan készítjük, akkor a hagymát felkarikázzuk, azt még a kizsírozott tepsibe rakjuk a burgonya alá, sózzuk, borsozzuk azt is, kolbászkarikákkal megszórjuk, majd erre fektetjük a szalonna szeleteket.
200 fokos sütőbe rakjuk egy pohárnyi vízzel meglocsolva, kb. 20 percre le is fóliázhatjuk, majd szabadon hagyva megpirítjuk a szalonnát, vele együtt pirul az alatta lévő krumpli és hagyma is.
Isteni finom. Teljes sütési ideje nagyjából egy óra.