A tejszínes gombamártás húsokhoz egyszerűen csodálatos kiegészítő – rizzsel feltálalva a legtökéletesebb.
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 5 dkg zsír
- 1 evőkanál vaj
- 4-5 dkg liszt
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 3 dl tejszín (esetleg tejföl)
- só ízlés szerint
- 1 mokkáskanálnyi őrölt bors
- néhány szál petrezselyem zöld
Tejszínes gombamártás elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a zsiradékban üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és szép lassan, kavargatva megpirítjuk.
Ezután megszórjuk a fele liszttel, együtt még kicsit tovább pirítjuk, és ekkor dobjuk rá az apróra vágott petrezselymet.
Felengedjük vízzel, sóval-borssal ízesítjük, majd kb. félóra alatt lényegében készre főzzük.
Míg takarékon fő, addig egy kis liszttel simára keverjük a tejszínt, vagy tejfölt, aztán a mártásból hozzámerünk, átkavarjuk, az egészhez adjuk, és kavargatva még 1-2 percig főzzük, míg fel nem forr – aztán forrás után is még egy percig.