Tárkonyos raguleves gombóccal

A tárkonyos raguleves egy kis változatosságot hoz konyhánkba, sajnos ez a fűszernövényt kevésbé használjuk, pedig különleges ízével rendkívül ínycsiklandozóvá válik tőle ételünk.

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg hús, legjobb csirkemell
  • 1-2 vöröshagyma
  • 3-4 sárgarépa
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 1/2 zellergumó
  • 10-15 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1-2 szál petrezselyemzöld
  • 2-3 teáskanál tárkony
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 3 dl 20 %-os tejszín
  • 2-3 evőkanál zsiradék
  • esetleg egy leveskocka

Gombóchoz:

  • 2-3 db burgonya
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • csipet bors
  • csipet apróra vágott petrezselyemzöld

Tárkonyos raguleves gombóccal elkészítése:

Zsiradékon a hagymát apróra kockázva fehérre pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén felkockázott húst, átkavarjuk, a kockázott répa, petrezselyem gyökér, zellert is belekeverjük.

Mikor a hús már fehér, akkor rászórjuk a lisztet, és egy kicsit pirítunk rajta. Mehet rá a fűszer, só, bors, tárkony, majd felöntjük másfél liter vízzel.

Főzzük fedő alatt, majd félfővésében belekeverjük a felszeletelt gombát, a borsót is.

Még negyedóra húsz perc, és mehet bele a gombóc is, melyet nagyjából 5-10 percig főzünk még.

A burgonyát megtisztítva, darabolva puhára főzzük, krumplinyomóval megtörjük, hagyjuk kihűlni, majd a liszttel, petrezselyemmel, sóval, borssal, tojással összekeverjük, és kb 3 centis gombócokat formázunk belőle.

Nyugodtan fővő levesbe rakjuk őket, addig főzzük, míg a leves tetejére nem jönnek, majd a végén tejszínnel felengedjük. A tejszínt egy kis forró levessel külön kikeverjük, úgy adjuk folytonos keverés mellett a leveshez, ekkor már nem forraljuk, elkészült a leves.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍