A tejszínes magozott meggyleves télen-nyáron különlegesen finom leves, üdítő, frissítő, mellette gyümölcstartalmánál fogva egészséges is.
Hozzávalók:
- 1 kg magozott meggy
- 5 db szegfűszeg
- 2 l víz
- 4-5 evőkanál cukor, vagy megfelelő mennyiségű édesítő
- 2,5 dl 20 %-os tejszín
- 3 evőkanál liszt
- 1 citrom héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj, vagy egy kisebb rúd fahéj
Tejszínes magozott meggyleves elkészítése:
A meggyet felrakjuk pici sóval, cukorral és vízzel főni.
Beledobjuk a fahéjat, szegfűszeget, és a citromhéjat vagy vékonyan „lehámozva” csíkban, vagy reszelve.
A tejszínt kikeverjük simára a liszttel, majd egy kis levest adunk hozzá, átkavarjuk, utána pedig folytonos keverés mellett a leves alapba öntjük.
Pillanatra felforraljuk, lehúzzuk, hűtjük. (először még vízbe állítva, majd hűtőben)
Tálaláskor tetejére akár egy kis tejszínhabot is rakhatunk.