Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
EgytálételekFőételekHúsételekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Szalontüdő zsemlegombóccal

Zamat Zamat 2025.02.06.
szalontüdő

A szalontüdő egy különlegesen ízletes, ugyanakkor elég elhanyagolt étel a magyar konyhában. Ha szereted a vadast, akkor nagy gond nem lehet, igazán finom fogás.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertésszív
  • 50 dkg sertéstüdő
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél + 2 babérlevél
  • 1,5 dkg só
  • kb. 10 szem fekete bors, vagy 1-2 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1-2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál mustár
  • 2-3 evőkanál liszt
  • citromlé, vagy ecet a savanyításhoz
  • esetleg 1 teáskanál citromhéj

Zsemlegombóchoz:

  • Zsemlegombóchoz
  • 3 db kisebb néhány napos zsemle
  • 6 evőkanál liszt
  • 2-3 tojás
  • néhány szál petrezselyem
  • 2 evőkanál zsiradék
  • 1 lapos teáskanál só
  • 1 mokkáskanál bors
  • kevés víz

Szalontüdő zsemlegombóccal elkészítése:

A tüdőt és szívet előkészítjük, majd fűszeres vízben (só-bors-fokhagyma-babérlevél-fele hagyma) felrakjuk főni. Először felforraljuk, majd lefedve, takarékon főzzük másfél órát, addigí míg meg nem fő.

Ekkor lehúzzuk, a húsokat kivesszük, a nekünk nem tetsző dolgokat kivágjuk, majd szeletekre vágjuk az egészet.

Ezután egy kis zsiradékon karamellizáljuk a cukrot, de elég világosra, majd a lisztet hozzáhintjük, átkavarjuk, a hagyma másik felét apróra kockázva, és az átnyomott fokhagymát hozzákeverjük, majd még mehet bele 2 db babérlevél.
Ha rakunk bele citromhéjat, akkor itt az alkalom. Átkavarjuk, pár másodpercet forrósítunk a lisztes, fűszeres keveréken, majd elzárjuk a gázt, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Azzal is átkavarjuk.

Felöntjük a tüdő és szív leszűrt főzőlevével, vagy ha nem akarjuk használni, akkor tiszta vízzel, és felfőzzük.

Most mehet bele citromlé, vagy ecet, a mustár elkeverve, és egy kis cukor ha szükséges. A csíkokra vágott szív és tüdő következik, az egészet átkavarjuk, és 10 percet főzzük.

Addig összekészítjük a zsemlegombócot.

Alapból nokedli tésztát készítünk, majd a zsemléket kockákra vágjuk, és egy pici zsiradékon átpirítjuk.

Ha kihűlt, akkor a nokedlibe forgatjuk.

A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a masszához keverjük, a kis sóval, borssal együtt. Jót tesz neki, ha szaggatás előtt áll néhány percet.

Enyhén sós vizet forralunk, majd evőkanállal gombócokat szaggatunk bele, kicsit hosszabban fő, mint egy átlag gombóc, de így is 10 perc alatt elkészül.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékbelsőségretro recepteksertéshús

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

májgaluska
LevesekNagyi receptjeiRetro receptek

Pillekönnyű májgaluska recept

Zamat Zamat 2024.11.03.
paradicsomos főzelék
FőzelékOlcsó ételekRetro receptek

Paradicsomos tökfőzelék

Zamat Zamat 2025.04.25.
főtt tojás
Nagyi receptjeiRetro receptek

Hogy lesz lágy a tojás, mennyit főzzük, ha keményre van szükség?

Zamat Zamat 2025.03.05.
Cukros briós sütemény
Olcsó ételekRetro receptek

Retro cukros briós recept

Zamat Zamat 2024.08.11.
Régi csőröge fánk
Retro receptek

Régi csöröge fánk recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Döbrögi batyuja

Zamat Zamat 2025.03.04.
ghiveci
Főételek

Ghiveci – román lecsó

Zamat Zamat 2024.08.21.
paradicsomos húsgombóc
EgytálételekFőételekFőzelékHúsételekNagyi receptjeiRetro receptek

Imádni való paradicsomos húsgombóc

Zamat Zamat 2025.01.02.
lasagne
EgytálételekFőételekHúsételekRetro receptek

Csodálatos lasagne recept

Zamat Zamat 2025.01.03.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up