A szalontüdő egy különlegesen ízletes, ugyanakkor elég elhanyagolt étel a magyar konyhában. Ha szereted a vadast, akkor nagy gond nem lehet, igazán finom fogás.
Hozzávalók:
- 50 dkg sertésszív
- 50 dkg sertéstüdő
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 babérlevél + 2 babérlevél
- 1,5 dkg só
- kb. 10 szem fekete bors, vagy 1-2 mokkáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1-2 teáskanál cukor
- 1 evőkanál mustár
- 2-3 evőkanál liszt
- citromlé, vagy ecet a savanyításhoz
- esetleg 1 teáskanál citromhéj
Zsemlegombóchoz:
- Zsemlegombóchoz
- 3 db kisebb néhány napos zsemle
- 6 evőkanál liszt
- 2-3 tojás
- néhány szál petrezselyem
- 2 evőkanál zsiradék
- 1 lapos teáskanál só
- 1 mokkáskanál bors
- kevés víz
Szalontüdő zsemlegombóccal elkészítése:
A tüdőt és szívet előkészítjük, majd fűszeres vízben (só-bors-fokhagyma-babérlevél-fele hagyma) felrakjuk főni. Először felforraljuk, majd lefedve, takarékon főzzük másfél órát, addigí míg meg nem fő.
Ekkor lehúzzuk, a húsokat kivesszük, a nekünk nem tetsző dolgokat kivágjuk, majd szeletekre vágjuk az egészet.
Ezután egy kis zsiradékon karamellizáljuk a cukrot, de elég világosra, majd a lisztet hozzáhintjük, átkavarjuk, a hagyma másik felét apróra kockázva, és az átnyomott fokhagymát hozzákeverjük, majd még mehet bele 2 db babérlevél.
Ha rakunk bele citromhéjat, akkor itt az alkalom. Átkavarjuk, pár másodpercet forrósítunk a lisztes, fűszeres keveréken, majd elzárjuk a gázt, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Azzal is átkavarjuk.
Felöntjük a tüdő és szív leszűrt főzőlevével, vagy ha nem akarjuk használni, akkor tiszta vízzel, és felfőzzük.
Most mehet bele citromlé, vagy ecet, a mustár elkeverve, és egy kis cukor ha szükséges. A csíkokra vágott szív és tüdő következik, az egészet átkavarjuk, és 10 percet főzzük.
Addig összekészítjük a zsemlegombócot.
Alapból nokedli tésztát készítünk, majd a zsemléket kockákra vágjuk, és egy pici zsiradékon átpirítjuk.
Ha kihűlt, akkor a nokedlibe forgatjuk.
A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a masszához keverjük, a kis sóval, borssal együtt. Jót tesz neki, ha szaggatás előtt áll néhány percet.
Enyhén sós vizet forralunk, majd evőkanállal gombócokat szaggatunk bele, kicsit hosszabban fő, mint egy átlag gombóc, de így is 10 perc alatt elkészül.