A tarhonyás lecsó a mezítlábastól tartalmasabb, de még tartalmasabbá tehetjük egy kis füstöltkolbásszal, vagy lecsókolbász hozzáadásával.
Hozzávalók:
- 2 szép vöröshagyma
- 1 kg paprika
- 30 dkg paradicsom
- kis paradicsomlé – néhány dl
- víz a tarhonya főzésénél
- 15 dkg tarhonya
- 1 evőkanálnyi zsiradék
- só – ízlés szerint
- picurka cukor
- ízlés szerint bors
Tarhonyás lecsó elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk, de ha úgy tetszik akár szeletelhetjük is.
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd kedvünk szerint felvagdaljuk.
Hozzáadjuk a paprikához, és együtt dinszteljük.
A paradicsomot megmossuk, majd felcakkozzuk, s ezt is a hagymás paprikához dobjuk. Átkavarjuk, lefedjük, majd pár perc múlva feltöltjük kis paradicsomlével és vízzel. Annyival, hogy a tarhonya majd gond nélkül megfőjön benne.
Most sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk – ez utóbbit a paradicsomlé lágyítására.
Ha felfőtt, akkor beleszórjuk a tarhonyát, és állandó kevergetés mellett megfőzzük, megpuhítjuk.
Ha kész, akkor lefedjük, és kicsit hagyjuk állni.
A tarhonya ekkor tökéletesen megpuhul.
Főzés közben ha elfőtte levét akár paradicsomlével, akár vízzel felöntjük. De mindig kevéssel – csak amennyi éppen kell.
A legvégén, mikor már csak pár perc van a főzésből esetleg kolbászkarikákat is dobhatunk bele.