A székelygulyás egy tartalmas egytálétel, benne minden földi jóval, mit magyar ember elképzel. Hús, savanyúkáposzta, tejföl.
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéslapocka, vagy comb – ízléstől függően
- 1 kg hordós, apró savanyúkáposzta
- 1 nagy fej hagyma, vagy két jó közepes
- csapott evőkanályni fűszerpaprika
- 1 db paradicsom
- 2-3 evőkanálnyi zsiradék
- 1 evőkanálnyi liszt
- 1 evőkanálnyi zsiradék – rántáshoz
- só
- parányi bors
- tejföl a tálaláshoz – nagy pohárral
Székelygulyás elkészítése:
Először is a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, aztán felhevített zsiradékon a felét megpirítjuk világosra.
A húst mosás után felkockázzuk.
Ha a hagyma már jó üveges, meghintjük a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot apróra vágva, és belekeverjük a felkockázott sertéshúst. Sózzuk, borsozzuk.
Lefedjük, s gyakran kevergetve megpároljuk – jó félfőttre. Csak akkor rakunk alá vizet, ha feltétlenül szükséges, és akkor sem sokat. Felénél több ne legyen rajta.
Egy másik edényben szintén zsiradékot hevítünk és az apróra vágott hagyma másik felét is megpirítjuk, s rászórjuk a kicsavart aprókáposztát, és nagyjából megpároljuk. Kis vízzel felöntve. Közben meg-megkavargatva.
Ezután összevegyítjük a hússal, alaposan elkeverjük, hogy mindenhová jusson hús és káposzta is.
Ezután egy evőkanálnyi zsiradékból és egy evőkanálnyi lisztből rántást készítünk. Felengedjük a káposzta alól kis lével, kikeverjük, majd visszaöntjük az egészbe.
Felforraljuk egyszer, aztán el is zárhatjuk.
Tejföllel fogyasztjuk.