A sváb káposzta nagyon hasonlít a mi toroskáposztánkhoz, viszont van benne füstöltkolbász is, és közben magától behabaródik.
Hozzávalók:
- 80 dkg sertésdagadó
- nagyjából 1,5 kg apró savanyú káposzta
- 25 dkg füstölt kolbász
- 25 dkg rizs
- só – ahogy szeretjük
- őrölt bors egy mokkáskanálnyi
- fűszerpaprika kisebb evőkanállal
- liszt 1 evőkanállal
- zsiradék az edény kenéséhez
Sváb káposzta elkészítése:
Egy lábast kikenünk zsiradékkal.
A lisztet és fűszerpaprikát összekeverjük és szépen mindenütt, ahol kikentük a lábast beszórjuk vele egyenletesen. Kis őrölt borsot is hintünk rá.
A savanyú káposztát ha kell, akkor kimossuk, kicsavarjuk. A levét viszont elfogjuk, mert savanyítani ha kell ezzel fogunk.
Az edény legaljára aprókáposztát szórunk, de nagyon lazán.
A dagadót kockázzuk, s ezt is rászórjuk a káposztára.
Készíthetjük egy rétegben is, vagy akár többen, ahogy kedvünk és időnk engedi. A lényeg, hogy a felső réteg káposzta legyen.
Felöntjük vízzel az edényt, de csak annyira, hogy a káposztát ellepje. Ekkor rászórjuk a felszeletelt kolbászkarikákat.
Mehet a tűzre, és legalább 2 órán keresztül főzzük.
A rizst beáztatjuk a káposztalébe – igen – és amikor már elkészült a hús, akkor a húst leszűrjük a léből, lecsöpögtetjük és az ételhez borítjuk. Szépen elterítve.
Még nagyjából félóra főzésre lesz szüksége, de oda kell figyelni, nehogy leégjen. Ha netán kevés a lé, akkor egy kis káposztalevet kell rátölteni.
Nem szabad bőlére főzni, de ne is ragadjon le.