Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
FőzelékOlcsó ételekRetro receptek

Egyszerű sóskamártás receptje

Zamat Zamat 2024.08.02.
Sóskamártás, sóskaszósz egy tálban, tojással.

A sóskamártás-sóskaszósz nagyanyáink idejében is közkedvelt szószféle volt. A különbség annyi, hogy akkoriban valóban csak mártogatásra használták, és kifejezetten főtt, esetleg sült húsokhoz ették.


Épp ezért nem is volt fontos, hogy édesítsék – hisz nem azt akarták, hogy a sóska uralkodjék az ízeken, hanem pont az volt a cél – a mártás kiemelje a hús finom ízét. Ezt pedig úgy lehetett elérni, hogy a mártást savanyúan hagyták.


Egykor nem használtak annyira tejfölt sem – problémásabb volt a tejföllel készült ételek eltarthatósága – márpedig sóskát főleg nyáron főztek.


Így fordulhatott elő, hogy sok helyütt ez a szószféle olyan zöld volt, mint a régi, ajtóra használt olajfestékek, íze savanyúságra pedig a friss sóskáéval vetekedett.

Mára azonban finomult elkészítési módja, mint ahogy fogyasztása is átalakult. Sokszor esszük krumplival, tojással, esetleg pici főtt hússal – kiegészítőből egyenértékű étellé lépett elő. Meg kell mondani – megérdemelten.

Nézzünk most egy egyszerű sóskamártás-sóskaszósz receptet:

  • Egy jókora marék sóska
  • 1 kanál zsiradék
  • 1 szép nagy evőkanálnyi liszt
  • fél liternyi víz
  • só,
  • cukor, vagy édesítőszer,
  • tejföl legalább egy fél pohárnyi

Szószunkat pedig így készítjük:

A sóskát megmossuk, leszárazzuk, majd apróra vágjuk. Nem kell azért túlzásba vinni, mert szétesik a kavargatás által.

Egy kisebb edényben felrakjuk melegedni a zsiradékot, rádobjuk a sóskát, és fedő alatt megpároljuk.

Megváltozik színe, és felpuhul. Ekkor rádobjuk a lisztet, keverünk rajta, picit még pároljuk, de csak éppen hogy, aztán pedig folytonos kavargatás mellett felöntjük a vízzel.

Beleszórjuk a sót, a cukrot, vagy édesítőt, és forraljuk kavargatva – pár perc alatt elkészül.
Forrás után még 1-2 perc, így nem lesz liszt íze.

Mikor tálalnánk – belekeverjük a tejfölt – így nem csapódik ki.

Régen a mártás nem arról szólt, hogy egy kis hús, krumpli, és jó sok mártás. Tényleg csak mártogatás szintjén éltek vele, főleg azért készítették, hogy a hús ízét kiemeljék.

Legtöbbször nem is édesítették ezeket, a cukrozott mártások divatja jóval később jött el.

Ettem én annak idején olyan sóskamártást, amiben sem tejföl, sem cukor egy szem nem volt.

Olyan volt az íze, ahhoz hasonló, mint amikor nyersen rágcsálod.
Meg lehetett enni, és régen sokan szerették így.

Végül is vannak olyan húsok, amihez kifejezetten passzol a savanykás íz.

Érdemes nagyobb adagot készíteni, mert nagyon finom – főleg krumplival mellette.

Fotó: Ligeti K.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

grízgaluska leves
LevesekRetro receptek

Grízgaluska takarékosan

Zamat Zamat 2025.05.02.
dedimama-receptkonyvebol
Retro receptek

Régi csalamádé recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
barackmag
karácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Mandulás barackmag süti

Zamat Zamat 2024.12.19.
piskóta
Édes süteményekOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Rózsika szelet

Zamat Zamat 2025.03.14.
hurka
EgytálételekFőételekHúslevesekRetro receptek

Ha így sütöd a hurkát, biztos nem robban szét!

Zamat Zamat 2024.11.23.
barack süti
Nagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Barack, igazi ünnepi sütemény

Zamat Zamat 2024.11.18.
kókuszcsók
DesszertekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptek

Gyors, mikrós kókuszcsók

Zamat Zamat 2025.02.17.
túrós batyu
Nagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Legjobb túrós batyu nagyi konyhájából

Zamat Zamat 2024.11.10.
reszelt túrós
Retro receptekSütemények

Reszelt túrós – a világ legegyszerűbb sütije

Zamat Zamat 2024.11.29.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up