A sóskafőzelék sok konyhában mostohagyereknek számít egyrészt színe, másrészt savanyúsága miatt. Pedig csodálatos édes-savanyú mártás kerekedhet belőle.
Hozzávalók:
- 70 dkg sóska
- só egy csipet
- néhány kanál cukor
- 2 kanálnyi liszt
- 1 kanálnyi zsiradék
- egy pohár tej, vagy tejföl
- víz annyi, hogy mártás állagú legyen
A sóskaleveleket megmossuk, ha már nem zsenge a sóska, akkor szárát lecsípjük, s annyi vízzel és egy pici sóval rakjuk fel főni, hogy épp ellepje a víz. Össze fog esni, és még levet is eresz.
Míg fő, addig elkészítjük a rántást.
A zsiradékon megpirítjuk kicsit a lisztet – teljesen világos legyen.
Utána a sóskát átmixeljük, vagy összetörjük, utána hozzáöntjük a rántáshoz, és alaposan átkavarjuk.
Most felöntjük tejjel, vagy tejföllel és egyet forralunk rajta.
Cukorral ízesítjük.
Ha szeretjük úgy, akkor tojást üthetünk bele, amikor még hátra van néhány perc főzési idő.