A sonkás sajtos pogácsa kiváló finomság húsvétra, de megoldás lehet a húsvéti sonka maradékának hasznosítására is.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 3 dkg élesztő
- 1/2 dl tej
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 1-2 kanál tejföl, ha szükséges
Töltelékhez:
- 35 dkg sonka darálva, vagy apróra vágva
- 15 dkg reszelt sajt
- 1-2 kanál tejföl
- őrölt bors, ha szeretjük
- 1 tojás a tetejére,
- 10 dkg sajt a szóráshoz
Sonkás sajtos pogácsa elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a zsiradékot.
Az élesztőt a langyos tejjel felfuttatjuk.
Ha az élesztő megkelt, akkor a liszthez adjuk, sózzuk, mehet bele a tojás, és jól összegyúrjuk.
Letesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.
A sonkát ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, annyi tejfölt, hogy adagolható legyen, ne essen szét a töltelék. Fűszerezzük, ahogy szeretnénk.
A megkelt tésztát centi vastagra kinyújtjuk, de csak a felén dolgozunk. Halmokat rakunk egymás mellé, 2-3 centire egymástól a töltelékből, majd ha végeztünk, akkor a tészta másik felét ráborítjuk, pogácsaszaggatóval a halmok körül kiszúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket kis távolságra, tetejét lekenjük tojással,és szórunk rá sajtot is, de ez nem kötelező.
Elkészíthető úgy is, hogy a tölteléket nem keverjük ki tejföllel, hanem egyszerűen szeletelt, vagy darált sonkát rakunk egymás mellé kis távolságra – nagyjából ugyanannyit, mintha előző módon készítettük volna.
Utána megszórjuk sajttal, s így fordítjuk rá a tészta másik felét. Innentől
ugyanaz az elkészítési módja.
Maradék tésztát összegyúrjuk, pár perc pihenő után kinyújtjuk, s ugyanígy öltjük.
180 fokra előmelegített sütőben félóra alatt szép pirosra sütjük.