Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
húsvét

Húsvéti sonka, füstölt hús főzése

Zamat Zamat 2025.03.21.
sonka

A húsvéti sonka, füstölt hús főzése egyszerű feladatnak tűnik, de hogy valóban finomság kerüljön az ünnepi asztalra, nem árt néhány dolgot betartani.

Ha hagyományos füstölt terméket vettünk, akkor először mossuk át, majd tegyük legalább néhány órára hideg vízbe ázni. Lehet ez 1-2 óra, de még jobb, ha egy egész éjszaka lubickol.

Áztatás után aztán öntsük le a vizet róla, majd engedjünk rá tisztát, frisset, és így tegyük fel főni.
Van, aki rak a főzőlevébe 1-1 sárgarépát, petrezselymet is. Rontani biztos, hogy nem fog rajta.
Ha zöldséget rakunk bele, akkor szükséges 1 db vöröshagyma is, aminek a külső héját lehúzzuk.
Ne vágjuk szét, így is kifő az íze, és könnyebb kivenni a főzőléből.
Beledobunk még néhány gerezd fokhagymát is. Nem kell sok, csak annyi, ami egy kis pikantériát ad neki.
Ezek az adagok átlagos, nagyjából 2 kilós sonkára számítottak.

Ha kisebb a sonka, rakhatunk kevesebb zöldséget is. És nem kell feldarabolni. Elég hosszú lesz a főzési idő, lesz ideje kifőni az ízeknek egészben is.

Tehát egyszerűbben:

Kilónként –

  • 1 kis vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 kávéskanál szemes bors
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 1 kisebb petrezselyem

Húsvéti sonka, füstölt hús elkészítése:

Ha felöntjük a hideg vízzel a sonkánkat annyi legyen rajta, hogy teljesen, mindenütt ellepje a víz.

Először forrásig felmelegítjük, lehet nyugodtan nagy lángon, aztán amint elkezd zubogni, forrni, takarékra vesszük teljesen, hogy éppen csak pőtyögjön.

A főzési idő arányosan nő a sonka súlyával.
Ahány kilós sonkánk van, annyi órát főzzük.

A főzési időt mindig a forrástól számítjuk.

Ha megfőtt a sonkánk, ne vegyük ki a főzőléből, mert kiszárad. Hagyni kell, hogy a levében hűljön ki.

A sonkáról nem szabad leszedegetni a kövér részeket, hozzá tartozik. Vele együtt kell felszeletelni, tálalni. Viszont senkinek sem kötelező megennie.

Legtökéletesebb tormával asztalra adni, azzal jönnek ki az igazi ízek.
És hozzátartozik a keményre főzött, cikkekre vágott tojás is. Sós kaláccsal az abszolút tökéletes.

Ha a sonkát kivettük a főzőléből, akkor onnantól kezdve hűtőben tároljuk, hosszú-hosszú ideig fogyasztható marad. Nem szabad zárt, műanyag, vagy üvegedénybe rakni, mert szükséges a szellőzés számára.
Ha lezárjuk, azt kockáztatjuk, hogy gyorsan megromlik.

Régen a tojásokat a főzőlé egy részében főzték meg. Sokkal finomabb lesz tőle, hisz a tojások héja porózus, átengedi kicsit a sonkalevet.

Másik részét a lének leszűrhetjük a fűszerektől, és akár krumplileves, vagy bableves, babfőzelék alapja is lehet.

Régen a kötözött sonkát főzés, és kihűlés után le is nyomatták.
Húsvágó deszkát raktak rá, majd egy súlyt, amit másnapig rajta hagytak. Így később jobban szeletelhető lett.

A kötözőanyagot kihűlés után le kell szedni. Ez melegében könnyebb művelet, ám akkor könnyebben megsérthetjük a sonka felszínét. Ilye módon tökéletesebb lesz a végeredmény.

Ha netán parasztsonkát vettünk, eszünkbe ne jusson kicsontozni, mert az úgy jó, ahogy van.
Csonttal együtt főzzük ugyanúgy, mint a kötözöttet.
Annyi órát, ahány kilós, hogy a csontok mellett is átfőhessen.

Ha így járunk el, csak örömünk lesz fogyasztásában!

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékhúsvétpraktikákretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

fasírt
húspótlóhúsvétNagyi receptjei

Karfiol fasírt – csoda finom

Zamat Zamat 2025.04.01.
sajtos pogácsa
húsvétkarácsonyiSós sütemények

Sonkás sajtos pogácsa

Zamat Zamat 2025.04.11.
reszelt tészta
EgytálételekFőételekhúspótlóhúsvétNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Hajdúsági gombóta

Zamat Zamat 2025.04.03.
EgytálételekFőételekHúsételekhúsvétkarácsonyiRetro receptek

Cigány káposzta

Zamat Zamat 2025.03.31.
rakott krumpli
HúsételekhúsvétOlcsó ételek

Mi legyen a húsvéti sonka maradékával?

Zamat Zamat 2025.04.21.
mézes krémes
Édes süteményekhúsvétkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Csányi mézes

Zamat Zamat 2025.04.20.
rózsafánk
Édes süteményekhúsvétNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Régimódi rózsafánk

Zamat Zamat 2025.04.04.
zöldbab főzelék
FőételekFőzelékhúsvétNagyi receptjeiOlcsó ételek

Paradicsomos zöldbab

Zamat Zamat 2025.04.01.
majonéz
FőételekhúsvétkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptek

Házi majonéz

Zamat Zamat 2025.04.26.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up