A sólet rendkívül finom, kóser babétel, melyet hosszú időn keresztül – minimum egy egész éjszaka – főznek kemencében, sütőben.
Ez a változat nem kóser, de attól még igencsak finom.
Hozzávalók:
- 2-3 libacomb, vagy szárny
- 40 dkg gyöngybab+vörösbab
- 20 dkg gersli (hántolt árpa-árpagyöngy)
- 3 szép nagy fej vöröshagyma
- 30 dkg füstölthús
- néhány szelet szalonna
- 3-4 gerezd fokhagyma
- néhány babérlevél
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- fűszerpaprika egy kisebb evőkanálnyi
- 6 egész főtt tojás
A sólet elkészítése:
A babot és a gerslit, füstölthúst éjszakára beáztatjuk.
A hagymát felaprítjuk és a füstölt szalonna zsírján üvegesre pároljuk.
Egy nagy, tűzálló edényt, amibe minden összetevő belefér kikenünk zsiradékkal, majd alulra a pirított hagyma kerül.
Erre következő rétegként a fele, jól átmosott bab és gersli vegyesen.
Ezután a füstölthús, szalonna szeletek és az egész fokhagyma gerezdek.
Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Rászórjuk a babérleveleket és az evőkanálnyi fűszerpaprikát.
Most a maradék babot és gerslit rakjuk rá, és annyi vizet, hogy az egészet ellepje, Tetejére mehet a libacomb, vagy szárny – kedvünk szerint, valamint a nagyon alaposan megmosott tojások héjával együtt ráültetve.
A libahúst természetesen előre befűszereztük, majd lefedjük rendesen, és előmelegített sütőbe, de alacsony hőfokon – nagyjából 100-120 fokon jó hosszú ideig főzzük.
Minimum egy egész éjszakát töltsön a sütőben, de nyugodtan maradhat hosszabb időt is.