A shashuka rendkívül népszerű étel a Közel-Keleten, a zsidó és az arab konyha is sajátjaként készíti. Színei, ízvilága mindenkit lenyűgöz.
Hozzávalók:
- 2 szép, nagy kápia paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1-2 fej vöröshagyma – szép nagy
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 átlagos padlizsán
- 3-4 evőkanálnyi olaj
- 40 dkg konzervparadicsom
- 2-3 paradicsom
- 1-2 evőkanálnyi paradicsompüré
- 1 teáskanálnyi csípős harisszamártás
- 1 teáskanálnyi őrölt kömény
- 1 mokkáskanálnyi római kömény
- 1 teáskanálnyi édes fűszerpaprika
- 1 teáskanálnyi cukor
- só
- fekete bors – frissen őrölt
- 4 tojás
- joghurt
- friss koriander
A shashuka elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, aztán a paradicsommal együtt apróra vágjuk.
Ezután a padlizsánt szépen felkockázzuk, a paprikát felkarikázuk.
Olajat hevítünk, majd a hagymát aranysárgára sütjük, mehet rá az összezúzott fokhagyma, majd a paprika és a padlizsán.
Kevergetve, közepes lángon főzzük. Nagyjából negyed óra múlva hozzáadjuk a paradicsomot is a paradicsomkonzervvel, és a sűrített paradicsommal együtt.
Ekkor kerül bele a harissza, a fűszereket is most rakjuk bele, majd felöntjük egy jó félpohárnyi vízzel, és még kb. negyedóra főzés következik. A lényege, hogy az étel besűrűsödjék.
Most a massza felületén üregeket alakítunk ki, és ezekbe buggyantunk tojásokat, majd lefedjük, és úgy 5 percet még pároljuk az shashuka-t.
A lényeg, hogy a fehérje megszilárduljon, de fontos, hogy a sárgája jó híg maradjon.
Pitával, és joghurttal meglocsolva fogyasztják, s ekkor szórják meg zöld korianderrel is.