A sárgarépa főzelék egy kellemesen fokhagymás, rendkívül egyszerű főzelékféle, melyet sült húsokhoz, vagdaltokhoz ehetünk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg sárgarépa
- liszt 2 evőkanállal
- só ízlés szerint – a főzelék sós alapízű
- 1-2 gerezd fokhagyma összenyomva
- 1 kanálnyi zsiradék
- esetleg teáskanálnyi cukor a színe miatt
Sárgarépa főzelék elkészítése:
A sárgarépákat megtisztítjuk, végeit levágjuk, majd közepesen vékonyra felkarikázzuk.
Kis sóval,alatta a zsiradékkal,a kis fokhagymával, parányi vízzel felrakjuk párolódni.
Ha már megpuhult, akkor liszttel megszórjuk, stauboljuk – megkeverjük – aztán vízzel, vagy tejjel felöntjük.
Folytonos kevergetés mellett besűrítjük.
Ha kicsit barnásabbra akarjuk a levét, akkor mikor a lisztet rászórjuk, egy kis cukrot is hintsünk bele, s keverjük, míg parányit karamellizálódik.
Egyrészt szép színt kap tőle a főzelék, másrészt az íze is különlegesebb lesz.