A rizses hús egy végtelenül egyszerűen elkészíthető egytálétel. Ez a változat egyfajta rizses pörköltnek felel meg. Egyszerűen összefőzzük a hozzávalókat.
Hozzávalók:
- 60 dkg hús
- néhány dkg füstölt szalonna
- 1 átlagos fej vöröshagyma
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- só jó 1 dkg
- 1/4 kg rizs
- esetleg reszelt sajt a tetejére
Rizses hús elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, és kiolvasztjuk. A zsírján megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát
A húst megmossuk, felkockázzuk, majd a pirított hagymához adjuk, s átkavarjuk.
Rászórjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk kevés vizet, hogy párolódhasson.
Fedővel lefedve lényegében puhára főzzük.
Ezután belekavarjuk a már megmosott rizst, és most annyi vizet adunk hozzá, hogy az egészet éppen hogy ellepje.
Párolva főzzük fedő alat.
Tetejére tálaláskor reszelt sajtot is szórhatunk.