Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
KöretekNagyi receptjei

A rizs főzésének aranyszabályai

Zamat Zamat 2024.10.07.
rizs

A rizs főzésének vannak fortélyai, mellyel jó tisztában lenni. Eleve a megfelelő rizs kiválasztása sem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Rövid szemű, gömbölyű rizst csak akkor vegyünk, ha nem probléma, ha a szemek összetapadnak.

Egy ember szükséglete étkezésnél köretként 75 ml rizs nyersen. Ezt kell felszorozni annak arányában ahányan esztek.

Rizs válogatására manapság nincs szükség.

Ha különálló szemeket szeretnél a főtt rizsnél, akkor főzés előtt mindenképp öblítsd le szűrőben, folyó víz alatt. Így a rajta lévő keményítő lemosódik.

Pirításkor a mosást helyettesíted, ilyenkor a felületéről szintén távozik a keményítő. Tehát vagy mosol, vagy pirítasz, a kettő együtt fölösleges, és erősen nehézkes is.

Pirításhoz másfél dl rizshez 1 evőkanál zsír, vagy olaj szükséges.

Rizst mindig lábasban főzünk, és főzés után is csak maximum feléig legyen. Másképp túldagad a sok gőz miatt.

Másfél deci rizshez egy teáskanálnyi sóra lesz szükséged.

Ha puha rizsszemeket akarsz, akkor a lábasba annyi vizet önts, ami a rizs mennyiségének a kétszerese.
Roppanós szemeknél 1:1 az arány.

Nem szabad kevergetni, ellenben ha már közel elfőtte gyenge tűzön a rá öntött vizet, már csak legfelül látsz vizet, akkor elzárod, lefeded, de egy pici helyet hagyj a fedő alatt, ahol levegőzhet.

Hagyományos főzésnél, akkor rizst fedő alatt pároljuk, takarékon negyedórát. Ha a víz nagy része már elfőtt, de még mindig van rajta egy kicsi, akkor akár már el is zárhatjuk a hőforrást. Letakarva tartjuk még max 5 percig, ekkor magába szívja a maradék vizet. Ekkor levesszük a fedőt, és egy konyharuhával borítjuk le nagyjából 10 percre, az a képződő, a rizs számára már fölösleges párát beszívja, nem puhul tovább a rizs.Az idő lejárta után, tálalás előtt villával meglazítjuk a szemeket, így okozunk legkisebb sérülést nekik.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékköretekpraktikákretro receptek

Népszerű receptek

zöldborsós rizs
Zöldséges rizottó magyarosan
Köretek Retro receptek
A franciasaláta a zöldségek, alma, uborka, és majonézes öntet tökéletes kavalkádja
Tökéletes franciasaláta recept
Főételek
A rántott cukkini tökéletes nyári falatozni való, és egy kis öntettel is megbolondíthatjuk.
Rántott cukkini recept
Olcsó ételek
Csodálatos édes-savanyú sóskafőzelék, melyet gazdagíthatunk belefőzött tojással is.
Egyszerű sóskafőzelék receptje
Főételek
A francia lecsó, a ratatouille már kinézetében is franciás - elegáns, szinte formatervezett - az íze pedig csodás. Érdemes kipróbálni!
Ratatouille – francia lecsó recept
Főételek
A zöldborsófőzelék staubolva - ha főzelékeket nézzük - a legegyszerűbb elkészítési mód. Ráadásul finom.
Zöldborsófőzelék staubolva – nagyi módra
Nagyi receptjei
A dobos torta egy hatlapos piskóta csokikrémmel töltve, tetején karamellel. Elkészítése babrás, de könnyíthetünk rajta.
Dobos torta háziasan, egyszerűen
Sütemények
A máklepény lényegében kavart tészta. Dúsíthatjuk csokival, gyümölccsel, pudinggal, lekvárral, vagy ami kedvünk tartja.
Máklepény receptje
Sütemények

Hasonló receptek

tyúkleves
HúslevesekNagyi receptjeiRetro receptek

Különleges gyöngytyúk leves

Zamat Zamat 2025.02.03.
pöfeteg
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kakaós pöfeteg – a mókás süti

Zamat Zamat 2025.02.23.
csokis keksz
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Pierette, a kis pojáca

Zamat Zamat 2025.03.04.
hagymalekvar
Nagyi receptjeiTartósítás

Hagymalekvár recept

Zamat Zamat 2024.11.03.
gombóc nokedlivel
EgytálételekHúsételekNagyi receptjei

Betyárgombóc nokedlivel – betyárosan finom

Zamat Zamat 2025.02.01.
diós tészta
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Bögrés diós kavart

Zamat Zamat 2025.03.14.
apró kifli
Nagyi receptjeiSós süteményekSütemények

Olajos sós kifli recept

Zamat Zamat 2024.10.01.
sajtos ropogós
Nagyi receptjeiRetro receptekSós süteményekSütemények

Sajtos ropogós – sajtos tallér

Zamat Zamat 2024.10.01.
pozsonyi kifli
karácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Pozsonyi kifli, a bejgli bácsikája

Zamat Zamat 2024.12.10.
i
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up