A rizs főzésének vannak fortélyai, mellyel jó tisztában lenni. Eleve a megfelelő rizs kiválasztása sem olyan egyszerű, mint gondolnánk.
Rövid szemű, gömbölyű rizst csak akkor vegyünk, ha nem probléma, ha a szemek összetapadnak.
Egy ember szükséglete étkezésnél köretként 75 ml rizs nyersen. Ezt kell felszorozni annak arányában ahányan esztek.
Rizs válogatására manapság nincs szükség.
Ha különálló szemeket szeretnél a főtt rizsnél, akkor főzés előtt mindenképp öblítsd le szűrőben, folyó víz alatt. Így a rajta lévő keményítő lemosódik.
Pirításkor a mosást helyettesíted, ilyenkor a felületéről szintén távozik a keményítő. Tehát vagy mosol, vagy pirítasz, a kettő együtt fölösleges, és erősen nehézkes is.
Pirításhoz másfél dl rizshez 1 evőkanál zsír, vagy olaj szükséges.
Rizst mindig lábasban főzünk, és főzés után is csak maximum feléig legyen. Másképp túldagad a sok gőz miatt.
Másfél deci rizshez egy teáskanálnyi sóra lesz szükséged.
Ha puha rizsszemeket akarsz, akkor a lábasba annyi vizet önts, ami a rizs mennyiségének a kétszerese.
Roppanós szemeknél 1:1 az arány.
Nem szabad kevergetni, ellenben ha már közel elfőtte gyenge tűzön a rá öntött vizet, már csak legfelül látsz vizet, akkor elzárod, lefeded, de egy pici helyet hagyj a fedő alatt, ahol levegőzhet.
Hagyományos főzésnél, akkor rizst fedő alatt pároljuk, takarékon negyedórát. Ha a víz nagy része már elfőtt, de még mindig van rajta egy kicsi, akkor akár már el is zárhatjuk a hőforrást. Letakarva tartjuk még max 5 percig, ekkor magába szívja a maradék vizet. Ekkor levesszük a fedőt, és egy konyharuhával borítjuk le nagyjából 10 percre, az a képződő, a rizs számára már fölösleges párát beszívja, nem puhul tovább a rizs.Az idő lejárta után, tálalás előtt villával meglazítjuk a szemeket, így okozunk legkisebb sérülést nekik.