A ricset hagyományos szlovén egytál parasztétel. Árpa, füstölt hús, bab és zöldség. Egykor nálunk is jóval gyakrabban készítették
Mára már szinte el is felejtődött.
Régen fehér babbal főzték, természetesen semmi nem történik, ha tarkát, vagy bármilyen mást teszünk az ételbe.
Hozzávalók:
- 25 dkg árpakása
- 1 csészényi fehér bab
- 3/4 kg zsírosabb marhahús
- 1-2 evőkanálnyi zsiradék
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes hagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só ízlés szerint – esélyesen 2 dk-ra szükség lesz
A ricset elkészítése:
A babot előző nap beáztatjuk.
Másnap az árpakásával együtt megmossuk, majd egy nagyobb edényben elkeverjük a zsírral, fűszerpaprikával, sóval.
A húst leöblítjük, felvágjuk kockákra, mehet bele a hagyma, fokhagyma apróra vágva, s annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje az ételt.
Ekkor aztán felforraljuk, majd mikor felfőtt – sütőbe rakjuk és kis lángon, akár csak a sóletet főzzük. Teljesen takarékon.
Ettől nagyon puha és nagyon szaftos lesz, teljesen más, mintha 1-2 óra alatt összeállítottuk volna.