Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Olcsó ételekRetro receptek

Régi paradicsom befőzés recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
Régi paradicsom befőzés bográcsban

Paradicsomlé, sűrített paradicsom

Finom a bolti paradicsomlé, de azt, ami a nagyi kamrapolcán volt – meg se közelíti. És azért az se mindegy, hogyha megkívánunk egy pohárral előtte a boltba kell-e menni, vagy csak a kamrába.

Contents
Paradicsomlé, sűrített paradicsomA régi paradicsom befőzés recept milyen jótanácsokkal szolgál?Most pedig a feldolgozás menete következik:

Ezért hát jó az, ha van egy régi paradicsom befőzés recept a fiókban, amit alkalomadtán elő lehet venni.


S hogy teljes legyen a „jólét” egy kis sűrített paradicsomot is lehet készíteni – szinte semmi plusz munkával.

A régi paradicsom befőzés recept milyen jótanácsokkal szolgál?

Előző nap, mielőtt a paradicsomot leszedjük, vagy beszerezzük, készítsük el az üvegeket és a hozzávalókat.


20 kilónál több paradicsomot ne főzzünk be egy nap s erre a célra körülbelül 25 üveget készítsünk elő.


Az üvegeket – ha nem újak – mossuk ki, lefele fejjel szárítsuk meg. És természetesen a kupakokkal is ez a helyzet.
Készítsük elő a hozzávalókat – paradicsom passzírozótól kezdve mindent.


Konyhában a befőzés idejére állítsunk le minden más munkát. Se főzés, se étkezés ne történjék ott.

Most pedig a feldolgozás menete következik:

A paradicsomokat először alaposan mossuk meg, szárát, ha rajta van szedjük le, vágjuk ki a helyét. Néhány vágással daraboljuk fel a gyümölcsöket.
Utána egy nagy lábasba rakjuk bele az egészet, s tűzhelyen kezdjük el főzni takarék lángon.

Mikor már levet eresztett, akkor kicsit emelhetjük a hőfokot. Amint elkezd forrni, és látszik hogy összetöppedt, már elég sok levet eresztett – jöhet a passzírozás folyamata.

A passzírozót rögzítjük az asztal szélére, alá rakunk egy lapos tálat és nagy merőkanállal elkezdjük merni bele a felforralt paradicsom darabokat a lével. Szépen, fokozatosan áthajtjuk rajta az egészet vigyázva, hogy se a magból, se a héjából ne hulljon vissza a pépbe semmi se.

Ezután a kipasszírozott paradicsomlevet felforraljuk. Míg eléri a kellő hőfokot, addig elkezdhetjük az üvegek melegítését. Ez annyiból áll, hogy egy tepsibe vizet rakunk, abba állítjuk az üvegeket, s takarékon elkezdjük melegíteni. Ha így járunk el, akkor a beleömlő létől nem fog elcsattanni.

Amikor töltjük az üvegeket, akkor a töltés idejére porcelántányérra rakjuk, majd tölcséren keresztül feltöltjük nyakig. Ezután azonnal be is dugaszoljuk, letörölgetjük az üvegeket, és gyorsan száraz dunsztba – ruhák közé, jó melegbe tesszük. Ott hagyjuk kihűlni.

Kihűlés után pedig mehet a kamra polcra.

Ha sűrűbb paradicsomot akarunk készíteni akkor csak annyi a teendőnk, hogy egyszerűen takarékon hagyjuk főni a levet addig, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Kis odafigyeléssel egészen sűrített paradicsom állagig el lehet jutni.

Ezt viszont nem szűk szájú üvegekbe, hanem kisebb befőttesekbe rakjuk el ugyanezzel a technikával.

Fotó: Pixabay

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

sárgatúró
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütés nélküli desszertek

Sárgatúró – szabolcsi húsvéti finomság

Zamat Zamat 2025.01.28.
krémes süti
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Hófehér hókocka

Zamat Zamat 2025.04.11.
túrógombóc
húspótlóNagyi receptjeiOlcsó ételek

Szuperkönnyed hamis túrógombóc

Zamat Zamat 2024.11.26.
keksz
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Citromos keksz

Zamat Zamat 2025.04.18.
bukta
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Foszlós bukta – ahogy a nagykönyvben meg van írva

Zamat Zamat 2025.03.24.
lekváros diós piskóta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Diós-habos-lekváros a boldog békeidőkből

Zamat Zamat 2025.03.17.
tócsni
Nagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Eredeti tócsni recept

Zamat Zamat 2024.09.18.
rózsafánk
Édes süteményekhúsvétNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Régimódi rózsafánk

Zamat Zamat 2025.04.04.
leveles tészta
karácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Élesztős vajas leveles tészta

Zamat Zamat 2025.01.23.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up