A francia lecsó, a ratatouille már kinézetében is franciás – elegáns, szinte formatervezett – az íze pedig csodás. Érdemes kipróbálni!
Ennek a lecsónak az az előnye, hogy az alapon kívül lényegében bármilyen zöldséget belerakhat a szakács.
Alap hozzávalók:
- 1 db nagy padlizsán
- 1 db közepes cukkini
- 3-4 paprika
- 3-4 paradicsom
- egy fej közepes méretű vöröshagyma
- 2 gerezdnyi fokhagyma
- pár szál petrezselyemzöld
- néhány levél bazsalikom
- 1 mokkáskanálnyi kakukkfű
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- só
- étolaj
Ratatouille elkészítése:
A lényege, hogy amilyen zöldséget a tálba akarunk rakni tisztított legyen – természetesen – és nagyjából azonos méretre vágjuk fel. Általában karikára vágják, így mutat a legjobban.
Van egy kis előmunka vele.
Serpenyőben olajat hevítünk, majd megpirítjuk először a hagymákat, aztán ha készen vannak, akkor egy szűrőbe rakjuk, ahol lecsepeghet, és a többi zöldség is elfér.
De szóba jöhet a papírtörlő is.
Aztán ugyanezt megtesszük a következő zöldséggel is, közben sóval-borssal ízesítjük és mehet a szűrőbe, vagy papírra.
Minden zöldség esetében ugyanaz az eljárás.
Ha elkészültünk, akkor egy tűzálló tálat kivajazunk, vagy olajozunk, és szépen, sorbarakva – váltakozva – mehetnek bele a zöldségek, s mindig ahogy előre haladunk megszórjuk fűszerekkel.
Utána aztán mehet a sütőbe, és 160-180 fokon nagyjából félórát sütjük.
Érdemes kipróbálni, mert csodálatosak az ízek, de nyugodtan variáljuk a zöldségeket. A francia konyhában is elvárás ez ennél az ételnél.