Egykor a rántott parizer lényegesen gyakrabban készült a konyhákban, mint manapság. Viszont akkoriban az átlag parizer finomabb volt. Manapság érdemes drágábbat vásárolni.
És itt a bökkenő, mert amennyibe egy finomabb fajta kerül, már színhúst tudunk venni.
Hozzávalók:
- 1/2 kg parizer vastag szeletekre szelve
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- zsiradék a sütéshez
Rántott parizer elkészítése:
A parizert a boltan vastagabb szeletekre vágatjuk. Egyenletesebben tudják ott megoldani, mintha késsel nyessük.
A szeleteket hagyományos módon panírozzuk.
Először liszt, majd enyhén sózott tojás, majd zsemlemorzsa. Ha minden szeletet bebundáztunk, akkor jöhet a sütés.
Zsiradékot forrósítunk, majd mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint a rántott szeletet – bár nyilván több kell belőle, hogy jóllakjon az ember, de bizonyos főzelékekhez kifejezetten tökéletes. Borsó, babfőzelék – érdemes mellé készíteni néha.
Laktatósabbá tehetjük, ha vastag szeleteket vágunk, majd közepét megfelezzük, mélyedést nyesünk bele, s abba egy szeletke rajtot nyomunk. Így panírozzuk be.