A rakott zöldbab elkészíthető friss, darált húsból – amit megpárolunk, de felhasználhatunk hozzá maradékot is, ami kifejezetten olcsóvá teszi ételünk.
Hozzávalók:
- 10 dkg rizs
- só, bors hozzá, vagy leveskocka
- 30 dkg valamilyen pörkölt maradék, vagy
- 25 dkg friss darálthús megpárolva, megpirítva sóval-borssal
- zsiradék az edény kikenéséhez
- 1 zacskó mirelit bab, vagy 50 dkg friss bab, amit félig megpárolunk
- 4 dl tejföl
Rakott zöldbab elkészítése:
A rizst kétszer annyi vízzel öntjük fel, aztán sóval-borssal, vagy egy leveskockával feltesszük főni. Ha félpuhára fő, akkor már jó.
Ezután a pörköltmaradékot összevágjuk, aprózzuk – vagy elkészítjük a darált húst.
A babot majdnem teljesen puhára főzzük, majd leszűrjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, s aljára halmozzuk a zöldbab felét.
Erre mehet rá a rizs, majd annak tetejére a pörkölt, vagy maradék.
Tetejét lezárjuk a bab másik felével, s tetejét megkenjük a kikavart tejföllel.
A tejfölt a végén hintsük meg pici sóval.
Ha van otthon sajt – megszórhatjuk reszelt sajttal, s nem árt egy kicsit megcsurgatni zsiradékkal, de csak éppen hogy.
Mehet be a sütőbe – a tejföl pirosodásáig sütjük.